Economische boom India vergroot armoede

0

Ondanks een succesvolle economie en een passage zonder al te veel brokken door de financiële crisis kampt India nog altijd met enorme armoede. ‘Het probleem is dat de armoede veel te traag vermindert’, weet Jean Drèze, een Indiase econoom met Belgische roots, in MO Magazine. ‘Wat erger is: sinds de economische groei de hoogte in ging, verloopt de daling van de armoede trager.’

Econoom Jean Drèze (Foto Gie Goris)

Econoom Jean Drèze. (Foto Gie Goris)

De oorzaken zijn complex, zegt Drèze in een gesprek met het mondiaal magazine MO. De econoom stipt onder andere de trage verdeling van de voordelen van de economische groei aan, de grote ongelijkheid tussen inkomensgroepen, de verschillen tussen de regio’s, de kloof stad-platteland, de enorme aandacht voor de middenklasse en het gebrek van een samenhangend sociaal beleid aan.

Maar de internationaal gerespecteerde Drèze klinkt niet pessimistisch. Als econoom en lid van de Nationale Adviesraad in India heeft hij zelf meegewerkt aan een sociaal beschermingsprogramma voor plattelandsbewoners. Hij ziet ook vooruitgang door de opmaak van nieuwe wetten voor onderwijs, voedselzekerheid en recht op informatie. Hij gelooft nog altijd in de slaagkansen van de Indiase democratie, hoewel hij die nog niet matuur vindt en ook harde kritiek heeft op hun passiviteit inzake sociale politiek en de weinige aandacht die ze hebben voor armoede en sociale wantoestanden.

Logo MO.be
Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid