Economische boom India vergroot armoede

27 oktober 2010 Redactie Apache
Econoom Jean Drèze (Foto Gie Goris)
Econoom Jean Drèze (Foto Gie Goris)
Econoom Jean Drèze (Foto Gie Goris)
Econoom Jean Drèze. (Foto Gie Goris)

De oorzaken zijn complex, zegt Drèze in een gesprek met het mondiaal magazine MO. De econoom stipt onder andere de trage verdeling van de voordelen van de economische groei aan, de grote ongelijkheid tussen inkomensgroepen, de verschillen tussen de regio's, de kloof stad-platteland, de enorme aandacht voor de middenklasse en het gebrek van een samenhangend sociaal beleid aan.

Maar de internationaal gerespecteerde Drèze klinkt niet pessimistisch. Als econoom en lid van de Nationale Adviesraad in India heeft hij zelf meegewerkt aan een sociaal beschermingsprogramma voor plattelandsbewoners. Hij ziet ook vooruitgang door de opmaak van nieuwe wetten voor onderwijs, voedselzekerheid en recht op informatie. Hij gelooft nog altijd in de slaagkansen van de Indiase democratie, hoewel hij die nog niet matuur vindt en ook harde kritiek heeft op hun passiviteit inzake sociale politiek en de weinige aandacht die ze hebben voor armoede en sociale wantoestanden.

Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK
Jan Walraven / 27-07-2018

De keuze van Apache #10

Onze redactie kiest elke zaterdag de artikels van de voorbije week die je moet gelezen hebben uit binnen- en buitenlandse media.
160720-F-RN544-005A-1