Eén giftenplatform voor tientallen nieuwssites en -blogs

26 oktober 2010 Bram Souffreau
apache
De werking van Jaimelinfo.fr uitgelegd
De werking van Jaimelinfo.fr uitgelegd.

Jaimelinfo.fr bewandelt twee sporen: het steunen van een of meerdere websites en het geven van giften voor individuele journalistieke projecten. De steun voor de nieuwssites en journalistieke blogs kan eenmalig of maandelijks en verschilt weinig van het klassieke idee achter de donaties, een inkomstenbron waarvoor ook Apache heeft gekozen. De giften voor individuele projecten, gaande van reportages over nieuwe diensten tot het opstarten van nieuwe rubrieken, doet sterk denken aan het businessmodel achter Spot.us of Ulule. De donateur steunt dan eenmalig een welomschreven project.

Het initiatief van Rue89 brengt de twee modellen samen onder één dak. Maar dat is niet alles. Op het platform zullen zich ook meerdere uitgevers bevinden. Rue89 hoopt op Jaimelinfo.fr een honderdtal kwaliteitsvolle blogs en nieuwssites samen te brengen. Elkeen wordt vooraf gescreend op originaliteit en journalistieke aanpak, waardoor Jaimelinfo.fr indirect ook een kwaliteitslabel wordt. Rue89 heeft alvast de banden met de circa zestig online uitgevers uit de belangenorganisatie Syndicat de la presse indépendante d’information en ligne (SPIIL) aangehaald.

Een ander groot voordeel aan Jaimelinfo.fr is de belofte van een fiscaal voordeel. Net zoals humanitaire giften in België vaak fiscaal aftrekbaar zijn, zal een gift aan een of meerdere sites of projecten op Jaimelinfo.fr een Frans fiscaal attest opleveren, waardoor tweederde van het bedrag van de belastingen afgetrokken mag worden.

Open source

Rue89 kreeg een subsidie voor de ontwikkeling van het platform en brengt het als open source uit

Hoewel Rue89 de drijvende kracht achter Jaimelinfo.fr is, zal het platform in een onafhankelijke vereniging worden ondergebracht. De organisatie zelf heeft geen winstdoel, maar zal in de beginfase toch tussen 5 procent à 10 procent van de giften afromen om de werking en de financiële transactiekosten te financieren. Rue89 heeft voor de ontwikkeling van het platform overigens een subsidie van de Franse overheid gekregen en heeft beslist de software als open source uit te brengen.

Echte nieuwigheden voert Jaimelinfo.fr niet in, maar het start vanuit een opmerkelijke filosofie: dat online uitgevers samen sterker staan dan apart en dat die verzameling websites op één plek een positieve dynamiek op gang kan brengen. Onze zuiderburen hebben overigens ook al een jaar lang hun eigen belangenorganisatie waarmee ze op het beleid proberen te wegen. Die sectororganisatie speelt onder meer een rol in het debat over bijvoorbeeld overheidssteun aan pure online uitgaven.

Bram Souffreau

LEES OOK
Redactie Apache / 09-12-2011

Apache duikt op in Le Soir

Vandaag kan Apache rekenen op aandacht in de papieren versie van Le Soir. ‘Apache veut être lu au sud’ is de kop boven een artikel waarin Le Soir-journalist Jean-François Munster…
Le-Soir-Apache
Tom Cochez / 02-12-2011

Apache en français

Sedert enkele weken zit Sylvain Malcorps op de redactie van Apache. Sylvain komt uit Luik, maar vertoeft de komende maanden in Antwerpen. Zijn komst was voor Apache de aanzet om…
rue89-2
Redactie Apache / 02-08-2011

Het verschil tussen Apache en DeWereldMorgen

Apache en DeWereldMorgen willen beide een alternatief bieden voor de commerciële mainstream media en de tekorten van de reguliere media opvullen, stelt Kaat Van Damme in haar…
De Wereld Morgen lijkt goed op weg om een werkend verdienmodel te ontwikkelen, besluit Kaat Van Damme in haar thesis. Voor Apache is dat voorlopig toekomstmuziek (Foto Stefan)