Winkelen

Redactie Apache
Tom Lievens
Tom Lievens.
Tom Lievens
Tom Lievens.

Dat hij 518 jaar na zijn eerste stappen op een nieuw continent zou zorgen voor defilerende militairen, rollende tanks en ander machtsvertoon had hij nooit kunnen bevroeden.

Het is hier feest, voor sommigen althans. El Día de la Hispanidad, Zoiets als de dag van de volkeren van Hispania. Dat de aanleiding voor dat feest het ontdekken van Amerika door Columbus is, had u waarschijnlijk al door.

In Madrid is er elk jaar een groot militair defilé dat hier in Catalonië niet meteen in goede aarde valt. Sommigen ervaren het eerder als een kaakslag. Zo ook de woordvoerder van dienst van de Catalaanse regering, Carme Capdevila van Esquerra Republicana, een republikeinse partij die ijvert voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Zij verklaarde dat de aanwezigheid op het defilé in Madrid van de president van de Catalaanse regering, de socialist José Montilla, een "puur persoonlijke beslissing" was. “Laat ons eerlijk wezen”, voegde ze er nog aan toe. “Dit feest, dat geen feest is, viert een 500 jaar oude genocide.”

Het mens verloor even uit het oog dat ze de functie van woordvoerder bekleedde van haar eigen regering. Van eenheid gesproken.

Ding dong, Montilla was daar niet als vertegenwoordiger van de Catalaanse regering? Hij is daar gaan winkelen of zo? Ah, neen dat ging niet, want die waren dicht. Een paar uren later heeft mevrouw Capdevila haar kar gekeerd en een rectificatie naar de pers gezonden. Hij was inderdaad niet gaan winkelen, maar was daar als vertegenwoordiger van de Catalaanse regering.

Binnen anderhalve maand moet er een nieuwe regering gekozen worden en zo te zien is elk op zijn manier al stemmen aan het ronselen in plaats van te regeren.

Tom Lievens

www.tomlievens.be

LEES OOK
Jeroen Olyslaegers / 26-05-2015

Prognose

Podemos boekte een grote overwinning op 'het systeem' in Spanje. Een doorbraak van extreemlinks, volgens sommige kranten, alsof een partij die ontstaan is uit de Indignado…
Jeroen Olyslaegers
Tom Lievens / 01-12-2010

Topper

Vijf-nul. Het harde verdict na negentig minuten voetbalspektakel in de voetbaltempel Camp Nou in Barcelona. Columnist Tom Lievens genoot met volle teugen van de partij - en het…
Tom Lievens