Bolivia neemt lithiumproductie in eigen handen

Redactie Apache
Salar de Uyuni
Het zoumeer van Uyuni. Uit de pekel wil de Boliviaanse regering litihium en potassium winnen. (Foto Hankoss)
Salar de Uyuni
Het zoutmeer van Uyuni. Uit de pekel wil de Boliviaanse regering lithium en potassium winnen. (Foto Hankoss)

De beslissing over de aanzienlijke investering werd eind september genomen door de Boliviaanse president Evo Morales, die zijn beslissing persoonlijk meedeelde aan de directie van de Gerencia de Recursos Evaporíticos (GERE), de openbare dienst die het lithiumproject ontwikkelt.

Lithium wordt straks dé grondstof voor de fabricatie van batterijen voor elektrische voertuigen. Chili en Argentinië staan bovenaan op de lijst van de lithiumproducerende landen. Maar Bolivia beschikt over de grootste niet-uitgebate voorraden. In 2008 besliste de regering van president Morales om de uitbating van die reserves in handen van de Boliviaanse staat te houden.

Momenteel werkt GERE in Zuid-Bolivia de eerste installaties af voor de winning van lithium-carbonaat uit de pekel van het zoutmeer van Uyuni, llokaal bekend als de Salar de Uyuni. Lithium-carbonaat kan in een later stadium verwerkt worden in autobatterijen.

Volgend jaar breidt het industriële project van de Boliviaanse staat verder uit. Dan begint in Uyuni ook de bouw van een fabriek die uit de pekel van het meer kali zal produceren. Kali (ook wel potassium genoemd) dient om kunstmest te fabriceren. Daarvoor wordt 92 miljoen euro vrijgemaakt.

Eind 2014 zouden deze installaties jaarlijks 30.000 ton lithium-carbonaat en 700.000 ton kali moeten produceren. Volgens directeur Echazù verwacht Bolivia dat multinationale bedrijven in een later stadium met de Boliviaanse staat joint ventures sluiten.

Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK
Bram Souffreau / 06-08-2013

MO.be: de NSA-files

Partner MO* gaat dieper in op de onthullingen van Edward Snowden over de NSA. Ze analyseren vooral wat dit betekent voor België en Europa?
NSA_parody_0
Bram Souffreau / 19-09-2011

PKK verzuurt relatie tussen België en Turkije

Documenten op Wikileaks documenteren de moeilijke relatie. De Koerdische zender Roj TV staat daarbij centraal.
apache
Bram Souffreau / 01-07-2011

Staatsveiligheid: 'Wij luisterden af tijdens Koude Oorlog'

De Belgische Staatsveiligheid gebruikte in de Koude Oorlog al afluistertechnieken, geeft een vroegere topman van de geheime dienst aan MO.be toe. De bijzondere inlichtingstechniek…
Tijdens de Koude Oorlog gebruikte de Staatsveiligheid al afluistertechnieken. (Foto Veiligheid van de Staat)