‘Vlaanderen heeft nood aan meer sociale woningen’

1

De stad Antwerpen heeft met succes ingezet op het aantrekken van tweeverdieners. Maar de komst van gemengde buurten heeft ook een pervers neveneffect: de woningkrapte voor sociaal zwakkeren is in de Scheldestad toegenomen.

De sociale woningen in Lindenhof, Hoboken (Foto OCMW Antwerpen)

De sociale woningen in Lindenhof, Hoboken. (Foto OCMW Antwerpen)

Vlaanderen in zijn geheel kampt overigens met een tekort aan sociale huisvesting. Leen Verbist, Antwerps schepen en voorzitter van de sociale woningmaatschappij Woonhaven, verbloemt in een gesprek met MO.be de woningnood in haar stad niet. “Maar het is geen puur Antwerps probleem, het is een Vlaams probleem”, legt ze uit. “Vlaanderen heeft nood aan meer sociale huisvesting, een beter spreidingsplan, een goed grond- en pandenbeleid en vooral gedeelde verantwoordelijkheid.”

Verbist vindt het niet eerlijk dat Antwerpen 12,7 procent sociale woningen telt, terwijl het Vlaams gemiddelde slechts 7 procent bedraagt. Maar zelfs het Antwerps cijfer steekt schril af tegenover het aantal sociale huurwoningen in de buurlanden. Nederland telt er 35 procent, Frankrijk 17 procent en Groot-Brittannië 21 procent.

In het artikel ‘Schimmel kan je overschilderen’ gaat MO.be dieper in op de succesvolle strijd tegen de huisjesmelkerij in Antwerpen en de steeds erger wordende woningcrisis.

Logo MO.be
Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid