Twijfels

8 september 2010 Redactie Apache
Tom Lievens
Tom Lievens.
Tom Lievens
Tom Lievens.

Soms ziet een mens het bos door de bomen niet meer. Bossen voldoende alhier, dat is het probleem niet, maar als ik elke boom apart bekijk, lost het bos op en kan het verloren lopen beginnen.

Dat gevoel bekruipt mij bij het politieke wereldje (bos), en zijn leden (bomen). Lezen en nieuws luisteren en kijken is dezer dagen de boodschap. De vrachtladingen informatie zijn met moeite bijtijds te verorberen. Interessante dagen, denkt een gezond mens.

Een voorbeeld: Kim Geybels krijgt wel/niet haar senaatszetel terug kopt Het Nieuwsblad. Meteen klik ik nieuwsgierig op de kop – ik moet klikken op koppen via het internet, want Belgische kranten kan ik hier jammer genoeg niet bemachtigen. Dat geklik heeft als resultaat dat mijn twijfels omtrent dit onderwerp niet weggenomen, maar gevoed worden.

Herman De Croo zegt vol overtuiging dat zolang de Senaat dat ontslag niet heeft meegedeeld het ontslag niet rechtsgeldig is. Volgens diezelfde De Croo heeft ze nog geluk dat dit akkefietje tijdens de vakantie plaatsvond, anders hadden de senatoren die mededeling al gehad en was Geybels haar Senaatszitmeubel kwijt.

Tot daar klaar en duidelijke taal. Tevreden met die uitleg lees ik verder. Professor publiek recht Paul Van Orshoven (KU Leuven) meent iets heel anders te moeten menen ondanks de miljoenen wetten, artikels en uitzonderingen: het ontslag van Kim Geybels geldt vanaf het moment dat ze de beslissing nam. 'Het is niet nodig dat de Senaat dat eerst aanvaardt of acteert.'

Op dat moment krijgt voor mij het bos een wazige aanblik en zie ik alleen een paar bomen en struiken. En die struiken en bomen hun bladeren waaien dan nog elk in een verschillende richting. Volledig gedesoriënteerd vraag ik mij af met wiens klokkenspel men wil rammelen.

Wat die Geybels heeft uitgevreten in Thailand daar kan ik niet over oordelen. Of ze die zetel heeft laten schieten onder druk al evenmin. Maar dat er ondanks de miljoenen wetten en reglementen niet eens een duidelijk afspraak bestaat over wie wel en niet mag meedobbelen in de Senaat gaat mijn petje te boven.

Tom Lievens

www.tomlievens.be

LEES OOK
Redactie Apache / 08-11-2010

Campagne voeren

Ook in de herfstvakantie verkeerde België in crisis. Eigenlijk is er sinds 2007 maar weinig veranderd. Een bananenrepubliek is dit land wel eens genoemd door ingezetenen. We maken…
Barack Obama (Illustratie Tsevis)