Het krachtdadige Pakistanbeleid van Kris Peeters

Tom Cochez
apache

Door Tom Cochez

Kris Peeters (Foto Agriflanders)
Vlaams minister-president Kris Peeters. (Foto Agriflanders)

Naar schatting 20 miljoen Pakistani zijn dakloos, 3,5 miljoen kinderen kijken de dood in de ogen bij gebrek aan voedsel, drinkbaar water en medicatie. Landbouwgewassen zijn massaal vernietigd en een groot deel van het land staat nog altijd blank.

Stroomversnelling

Over de noodlottige situatie waarin Pakistan zich bevindt, werd voor het eerst bericht in de laatste week van juli. Het eerste urgentierapport van de WGO dateert van 30 juli. Kort daarna brachten journalisten de eerste spectaculaire beelden van het verzopen land.

Op het einde van de eerste week van augustus kwam de internationale, maar ook de nationale berichtgeving in een stroomversnelling. Niet het minst omdat Pakistan de NAVO officieel om hulp vroeg en nieuwe  regens de situatie verder bemoeilijkten.

Ernstige plooi

Op 16 augustus bracht de wereldgezondheidsorganisatie  haar twaalfde ‘Health cluster bulletin’. Net zoals bij alle voorgaande volstaat, ook bij die laatste update, één blik om de extreme urgentie van de situatie in te schatten. De rapporten staan bovendien boordevol zeer precieze informatie.

Bijna vier weken na de eerste alarmerende berichten, op woensdag18 augustus, trekt Kris Peeters zijn gezicht in een ernstige plooi om aan te kondigen dat hij Luc Beaucourt als verkenner naar Pakistan stuurt. Komende maandag, 23 augustus, zal Luc Beaucourt verslag komen uitbrengen. Daaruit zal minister Peeters dan zijn conclusies trekken en een plan voor de Vlaamse hulpverlening aan Pakistan opstellen.

Buzzwoorden

Voor de geïnteresseerden: Luc Beaucourt vloog via Rijsel en Parijs richting Bangkok. Vandaar gaat het naar Lahore, van waaruit de spoedarts met de auto zal vertrekken voor een uitgebreide rondrit door het rampgebied om daar de noden vast te stellen die iedereen al wekenlang op televisie ziet of gedetailleerd op internet kan nalezen.

In Het Nieuwsblad lezen we daarover de wellicht niet cynisch bedoelde uitspraak van Kris Peeters."Het is belangrijk dat eerst wordt nagegaan waaraan de bevolking het meest nood heeft."

Misschien herinnert u zich nog een van de buzzwoorden uit de regeringsverklaring van Kris Peeters: "krachtdadig beleid".

LEES OOK
Tom Cochez / 28-05-2021

De ontspoorde buitenbaan van Vlaams Belang

Het systematisch aanzetten tot haat, en de schizofrene omgang van Vlaams Belang met haar meest extreme vleugel leiden onvermijdelijk tot excessen.
694
Tom Cochez / 05-05-2021

Het cynisme van De Wever en de warmte van Let's Go Urban

De manier waarop het Antwerpse stadsbestuur, gedreven door politiek lijfbehoud, de medewerkers en jongeren van Let’s Go Urban dumpt, getuigt van een zelden gezien cynisme.
47688301_2313735098660198_5563608022858596352_n
Karl van den Broeck / 29-03-2021

De ongehoorde staking

De argumenten van de vakbonden voor de algemene staking vinden nauwelijks nog weerklank in de media. Nochtans zijn ze behoorlijk solide.
202103_loonkrant_widget