Doel

0

San F. Yezerskiy.

Omdat ik ooit betere ideeën heb gehad dan mijn vakantie door te brengen in het volstrekte niets waar België en Nederland elkaar raken, besloot ik al op dag twee een fiets te huren tegen de verveling en te blijven trappen tot ik ergens ver in het oosten Doel zou bereiken.

Het moet sinds Terug naar Oosterdonk zijn dat ik geïntrigeerd het heel onregelmatig opduikende nieuws over het polderdorp volg, maar zelf was ik er altijd weggebleven. Ramptoeristen zijn wel het laatste waarop moegetergde bewoners zitten te wachten, dacht ik zo.

Het begon licht te regenen toen ik over de steenweg reed waar alleen in een autocarbedrijf enige beweging was te zien. Ik passeerde uitgestrekte velden met boerderijen eraan en leegstaande villa’s waarop strijdvaardige slogans en koddige diertjes waren geschilderd.

In het dorp liepen amateurfotografen elkaar voor de voeten om de verlaten huizen in beeld te brengen, de percelen waar ooit huizen hadden gestaan, de nog steeds bewoonde huizen die littekens van vandalisme dragen. Ikzelf wandelde wat verdwaasd rond en zocht een gepaste manier om naar de leegte te kijken.

Ik dacht aan het dorp waarin ik ben opgegroeid en probeerde mij voor te stellen dat iemand op een dag zou beslissen dat het moest verdwijnen, omdat er een nieuw dok nodig is voor de witloofteelt of omdat de luchthaven een extra startbaan wil. Dat lukte niet, het was te onwerkelijk. Het moeilijkst kon ik me voorstellen dat de mensen even koppig zouden standhouden als de Doelenaars dat doen.

Zicht op de kerncentrale vanuit Doel-centrum. (Foto San F. Yezerskiy)

Eerder deze maand besliste de rechtbank dat de huidige inwoners nog ten minste tot april 2011 in hun huizen mogen blijven. Dat betekent niet dat de strijd gewonnen is, alleen dat ze langer mogen blijven vechten. Bestaat er een punt waarop zelfs de overwinning nog onmogelijk kan goedmaken wat je onderweg bent verloren?

Ik nam snel ook een paar foto’s en fietste terug. Het regende veel harder nu, begeleidende ruimte heet dat in de verhaalanalyse. Ik kruiste de splinternieuwe lijnbus die nog steeds vier keer per dag naar het dorp rijdt. Behalve de chauffeur zat er niemand op.

Volgende zondag, 8 augustus, vinden in Doel de Scheldewijding en de Doelse Feesten plaats. De editie van vorig jaar zou de laatste zijn geweest, maar dat horen we elk jaar opnieuw. Mocht u in de buurt zijn, ga er dan alstublieft heel even langs.

San F. Yezerskiy

www.soren.be

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid