Katchingle en Flattr voor Apache?

Bram Souffreau
apache

De inkomstenstroom van Apache is beperkt. We ontvangen regelmatig giften en enkele lezers hebben een bestendige opdracht lopen. Daarnaast verdienen we ook wat geld met het plaatsen van advertenties via Google Adsense. We kunnen ook rekenen op de steun van enkele sponsors. Het subsidiedossier bij mediaminister Ingrid Lieten is nog niet goedgekeurd.

Links een voorbeeld van de medaillon van Kachingle, rechts de button van Flattr
Links een voorbeeld van de medaillon van Kachingle, rechts de button van Flattr

Aandacht

Maar dat alles is onvoldoende om Apache verder te professionaliseren en de medewerkers te betalen. We houden daarom alle ontwikkelingen in de online wereld in de gaten. Flattr en Kachingle, twee toepassingen voor microbetalingen, hebben recent onze aandacht getrokken. Het heeft zelfs een stuk opgeleverd.

De tweet van journalist Jamie Biesemans, de onverwachte reactie van Nicolas Severeyns en onze nieuwsgierigheid brachten alles in een stroomversnelling.

Het idee achter Flattr en Kachingle is eenvoudig. Beide systemen gaan er enerzijds van uit dat de lezer bereid is om te betalen voor wat hij online leest. Maar anderzijds wil die lezer niet telkens nadenken hoeveel hij voor een artikel wil betalen. En nog minder wil hij voor elk artikel of elke website zijn kredietkaart bovenhalen. Flattr en Kachingle werken met een door de lezer vooraf te betalen maandelijks bedrag dat dan volgens zijn online lees- en klikgedrag automatisch verdeeld wordt over de deelnemende websites.

Het mooie aan de twee systemen is -vanuit onze invalshoek- de lage drempel om toe te treden. Bij Flattr volstaat een investering van 2 euro per maand en het plaatsen van de button op de website. Kachingle bestaat uit een medaillon op de webpagina.

Anderzijds is het aantal gebruikers van beide systemen in België hoogstwaarschijnlijk klein. Ook de inkomsten zijn klein, maar 'wie het kleine niet eert,...'. Al die buttons en medaillons maken de webpagina natuurlijk drukker. En Flattr en Kachingle zijn nog eens twee extra manieren om geld te geven, naast een overschrijving, een domiciliëring en Paypal voor kredietkaart of Paypal-gelden. Dat alles wordt misschien onoverzichtelijk.

Experiment

Bent u als lezer bereid om deel te nemen aan een klein Apache-experiment? Bij het artikel 'Flattr en Kachingle effenen het pad voor microbetalingen' staat een Flattr-button die u kunt aanklikken. Maak daarom een Flattr-account aan. Voor deze toepassing hebt u wel een uitnodiging nodig. We hebben op de redactie een aantal uitnodigingen liggen. Hebt u interesse, stuur een mailtje naar redactie@apache.be. Kachingle daarentegen is vrij toegankelijk.

We zijn er nog niet uit of we de systemen implementeren. Daarom hadden we graag uw mening gehoord. Wat vindt u van deze ontwikkeling? Bent u bereid in zo'n systeem te stappen, en waarom (niet)? Kent u alternatieven? Laat het ons weten! De feedback is nuttig voor ons intern beslissingsproces.

Bram Souffreau

LEES OOK
Bram Souffreau / 01-01-2011

Terugblik op Apache in 2010

Met de laatste dag van het jaar blikken we terug op het eerste kalenderjaar van Apache. U krijgt een inkijk in onze doelstellingen, in onze ambities en in de statistieken. We…
Stickers van Apache
Bram Souffreau / 26-10-2010

Eén giftenplatform voor tientallen nieuwssites en -blogs

De Franse online websites werven vanaf volgend jaar giften via het gezamenlijk platform Jaimelinfo.fr. Rue89 is de motor van het initiatief dat gedragen wordt door tientallen…
apache
Bram Souffreau / 13-09-2010

Apache zoekt een webmaster

Apache zoekt een techneut die kan helpen bij het onderhoud en de verdere uitbouw van de website. Een omschrijving van de vacature.
Computers