België geeft Europees voorzitterschap sociaal tintje

Redactie Apache
Uittredend premier Yves Leterme mocht het programma van het voorzitterschap voorstellen (Foto Eutrio.be)
Uittredend premier Yves Leterme mocht het programma van het voorzitterschap voorstellen (Foto Eutrio.be)
Uittredend premier Yves Leterme mocht het programma van het voorzitterschap voorstellen (Foto Eutrio.be)
Uittredend premier Yves Leterme mocht het programma van het voorzitterschap voorstellen. (Foto Eutrio.be)

Alle Belgische regeringen hebben aan het programma meegewerkt. In sommige onderwerpen nemen de regio's zelfs het voorzitterschap op zich. Het voorzittersprogramma bestaat uit vijf centrale assen:

  • sociaal-economisch,
  • sociaal,
  • leefmilieu,
  • Stockholmprogramma (justitie, binnenlandse zaken, asiel en migratie),
  • externe actie.

MO.be licht de verschillende assen toe. De keuze om ook sociale thema's op het Europees niveau te brengen, is gedurfd. De Europese Unie is slechts in beperkte mate verantwoordelijk voor sociale onderwerpen, zoals gezondheidszorg, armoedebestrijding of sociale cohesie. De lidstaten staan ook weigerachtig tegenover Europese inmenging en algemeen bestaat ook de vrees dat Europa de lat lager zal leggen. Toch waagt België zijn kans.

Een ander precair, maar zeer dringend onderwerp is alles wat met de economische crisis te maken heeft, gaande van de regulering van de financiële diensten over een heffing op speculatie tot een oplossing van de begrotingsproblemen van tal van lidstaten.

Lissabonverdrag

Het voorzitterschap verfijnt voorts het Lissabonverdrag. De aanpassingen in het verdrag vergen een nieuwe organisatie en andere onderhandelingstechnieken. Ook de Europese president Herman Van Rompuy en de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid Catherine Ashton moeten verder in de Europese structuur ingepast worden.

Andere thema's die MO.be aanstipt in het beknopt overzicht zijn de verdere uitbreiding van de Europese Unie (Kroatië en Turkije), de eerste stappen van een justitiesysteem op Europees niveau, het klimaatvraagstuk, veiligheid en migratie.

Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK
Frederik Polfliet / 05-09-2022

Caroline de Gruyter: 'De EU is economische reus, maar geopolitieke dwerg'

Journalist Caroline de Gruyter overschouwt het Europese politieke slagveld van de laatste jaren.
Caroline de Gruyter
Frederik Polfliet / 09-04-2021

Het geopolitieke ontwaken van Europa

Historicus Rob de Wijk vreest een door China gedomineerde wereldorde. Hij verlaat zich op Europa om als machtsblok weerwerk te bieden.
a017-eberhard-jan19-eu-flag
Herman Loos / 03-03-2021

Hoe platformen ons sociale stelsel ondermijnen

Platformen als Uber en Deliveroo groeien, maar de platformwerkers leveren een felle en belangrijke sociale strijd: zijn ze werknemers of zelfstandigen?
Charlotte Deprez-2046-2