Slottekst G20 verzuipt in diplomatieke woordenbrij

0

Het peperdure onderonsje van de G20 in het Canadese Toronto heeft een bleke slottekst opgeleverd. De rijke industrielanden aangevuld met enkele groei-economieën konden enkel vaststellen dat niet iedereen op dezelfde golflengte zit. Enkel de regulering van de financiële sector lijkt op koers, weet MO.be.

De G20-top ging gepaard met betogingen (Foto Nouspique)

De G20-top ging gepaard met de even traditionele betogingen. (Foto Nouspique)

De twintig staats- en regeringsleiders zochten naar een evenwicht hoe ze de economische crisis kunnen bezweren. Zo hameren de Verenigde Staten op het verder stimuleren van de economie, terwijl de Europese landen voor besparingsrondes opteren. Uiteindelijk werden de G20 het eens dat tegen 2013 de begrotingstekorten gehalveerd moeten worden en dat drie jaar later de verhouding tussen schuld en bruto binnenlands product gestabiliseerd moet zijn.

Ondanks die duidelijke doelstelling, ontbreekt de tekst evenwel aan slagkracht. “Alles verzuipt in een diplomatieke woordenbrij”, stelt Dries Lesage, docent aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de UGent, vast. Hij volgde voor MO.be de G8 en G20 in Canada.

Tobintaks

De regulering van de financiële sector, een ander heet hangijzer op de top, wordt verder besproken in het Basel-comité voor Banktoezicht en moet in een Basel III-pakket uitmonden. De politiek houdt zo de druk op de ketel en de vooruitzichten voor een akkoord zijn positief, maar of de politieke coördinerende rol de kiemen van de opeenvolgende economische crises kan weghalen, is onzeker.

Een algemene bankentaks komt er niet. Canada en de groeilanden lusten het niet. Maar een Tobintaks op financiële transacties voor het financieren van de klimaatfinancies, maakt wel kans. Maar nog niet iedereen is overtuigd. De voorstanders – Frankrijk, Duitsland en de ontwikkelingslanden – hebben nog heel wat overtuigingswerk voor de boeg.

Lesage geeft in het G8/G20-dossier op MO.be een volledig overzicht van de besprekingen en resultaten van de G20-top in Canada.

Logo MO.be
Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid