Wie columns wil, kan ze krijgen

apache
Columns

Is het als journalistieke website eigenlijk wel opportuun om columns te publiceren? Goede vraag, en zedig blijven wij u het antwoord schuldig. In principe zou je kunnen zeggen dat het geen enkele zin heeft dat wij alhier ruimte voorzien voor columnisten. Wie zich per se geroepen voelt om columns te schrijven, moet maar een blog beginnen. Wie talent heeft, wordt op den duur wel opgepikt, zelfs al is het slechts in de 'Goed gelezen'-rubriek op Apache.

Lange, moeilijke artikels

Toch zijn er binnen onze redactie mensen die gewoon gráág columns lezen en er geen graten in vinden om dat literair-journalistieke genre aan te bieden als verbreding van het algemene aanbod. De lezer is ten andere niet verplicht om die columns te degusteren.

Die columns zullen niet op de voorpagina van Apache verschijnen. Wel plaatsen we een button om de lezers erop te attenderen dat er hier wel degelijk meer te lezen valt dan enkel lange, moeilijke artikels waar alleen zeer actieve meerwaardezoekers van wakker liggen. (Enfin, alsof liefhebbers van columns geen meerwaardezoekers zijn.)

Aloude technologie

De heer Yezerskiy is niet zomaar een blogger – hij heeft wel een eigen website: www.soren.be – die bij ons komen smeken is of hij please alstublieft wekelijks een tekstje mocht afleveren. Neen, wij hebben het hem moeten vragen. Die mens is immers niet aan zijn proefstuk toe. Ook voor deredactie.be schreef hij reeds een mooie verzameling columns bij elkaar. Hij spookt rond op Twitter als @sanfyezerskiy.

Wij hebben ook andere mensen gevraagd of zij wekelijks hun pen in een lieflijk potje vitriool willen doppen voor ons, dus zeer gauw zal San F. Yezerskiy enkele collega's naast zich moeten dulden.

Voorlopig zullen die columns nog tamelijk klassiek zijn, in die zin dat zij gebaseerd zijn op de aloude technologie van het alfabet. Maar als het van ons afhangt, willen wij de definitie van een column gerust opentrekken naar meer grafische spielereien, naar multimediale dagboeken, naar whatever dat niet in óns hoofd opkomt maar wel in de grijze massa van een veelkleurige creatieveling. Wie een leuk voorstel heeft, mag altijd mailen naar redactie@apache.be.

Wie geen leuke voorstellen heeft, wensen we wel veel leesplezier.

Tim F. Van der Mensbrugghe

LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE