'Het buitenland loopt vol migranten'

4 juni 2010 Tim F. Van der Mensbrugghe
Anne De Beachelier
Anne De Baetzelier (LDD) overdenkt haar partijprogramma bij het ruisen der golven.

Door Tim F. Van der Mensbrugghe

Anne De Beachelier
Anne De Baetzelier (LDD) overdenkt haar partijprogramma bij het ruisen der golven.

Als de verkiezingscampagne toch nergens over gaat, dan doe je beter niet mee aan het circus. Daarom pakte Anne De Baetzelier haar valiezen en vertrok ze naar een zonnig oord. Zonder gsm. Nieuwsgierig naar de peiling van de VRT en De Standaard belde ze wel naar de redactie van Apache. Een hele eer, voorwaar. "Jullie luisteren tenminste. De standpunten van mijn partij worden elders nauwelijks gehoord", verklaart de politieke diva vanuit haar hotelkamer. "Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat vechten voor een héél klein beetje persaandacht is zó vermoeiend en het brengt uiteindelijk toch niets op. Daarom heb ik besloten om een weekje van het politieke toneel te verdwijnen."

Met succes! LDD zakt niet verder weg in de jongste peiling. Zes procent en een scheet: proficiat!

Anne De Baetzelier: "Ah, da's goed! Amai zeg, 6 procent en een prot. Wie had dat gedacht? Beter vlak boven dan vlak onder de kiesdrempel, zeg ik altijd. En nu zie je dat je niet alleen stemmen wint door zoveel mogelijk voor de camera te verschijnen. Met afwezigheid creëer je verlangen. Pff, maar ik ben wel opgelucht, hoor."

Hoe zult u deze bescheiden overwinning vieren?

"We hebben nog een flesje bubbels in de koelkast steken. Die zullen we zo meteen kraken om het goede nieuws te verwerken."

Onder een deugddoend zonnetje, nemen we aan?

"Zeker en vast. De zon schijnt hier de hele dag. Het personeel van het hotel is overigens zeer vriendelijk."

Lopen er niet te veel migranten rond?

"Natuurlijk wel. Wat dacht u? Het buitenland loopt vól migranten. Potentiële migranten, hé. Daarom is het beter om de lokale economie te steunen: zo blijven de mensen in hun geboorteland en hebben ze geen reden om naar België te verhuizen. Dat is voor iedereen beter."

In welk buitenland bevindt u zich eigenlijk?

"Dat kan ik niet zeggen, dat is privé. Maar zoals ik u al verteld heb, schijnt de zon hier overvloedig. Verder staan er nogal wat palmbomen rond het zwembad, heeft ons hotel niet minder dan vijf sterren en is het personeel dus zeer vriendelijk."

Het zijn toch geen negers?

"Oh, neen, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Dat heb ik op voorhand gecontroleerd. De meeste mannen dragen wel een snor."

Wat is er mis met een snor? Cemal Cavdarli, derde op de Oost-Vlaamse Kamerlijst van LDD, draagt toch ook een snor?

"Ja, maar aan zijn snor zie je wel dat hij zich aangepast heeft. Een verfijnde, beschaafde man, die Cemal. Hij heeft ons dit hotel aangeraden. Ik hoop dat hij verkozen wordt."

Wat vindt Jean-Marie van uw vakantie?

"Och, Dedecker had natuurlijk liever gehad dat Jurgen Verstrepen een week in het buitenland zat. En het liefst nog veel langer. Maar verder was er geen gemor. Trouwens: als het hem niet aanstaat, moet hij de Senaatslijst zelf maar trekken."

LEES OOK