Belgische ngo’s bespioneerd door Colombiaanse inlichtingendienst

6

De Colombiaanse inlichtingendienst DAS heeft onder ander het Europees Parlement, Broederlijk Delen en Oxfam Solidariteit in de gaten gehouden. De spionagedienst volgt het doen en laten van enkele Colombianen in Brussel op de voet, onthult MO.be.

Door Bram Souffreau

Het Spaans europarleDe Colombiaanse vlag (Foto cactusdude666)mentslid van de Groene fractie, Raül Romeva i Rueda, bond eind vorige maand de kat de bel aan. De Colombiaanse geheime dienst Departamento Administrativo de Seguridad, kortweg DAS, was in het parlement actief, zei hij. Ook mensenrechtenorganisaties, ngo’s, journalisten en critici van de Colombiaanse regering werden via spionage, afluisterpraktijken en e-mailcontrole in de gaten gehouden.

MO.be vond nog meer doelwitten van de zogenaamde Operación Europa van de DAS. De algemeen secretaris van de Internationale Federatie voor Mensenrechten FIDH, Luis Guillermo Pérez, hoorde van de Colombiaanse vicepresident Santos zelf dat hij in Brussel in de gaten werd gehouden. Ook de nieuwe directeur van de DAS, Felipe Muñoz, gaf aan dat Pérez op de lijsten van de DAS staat.

Maar volgens de nieuwe directeur behoren de praktijken tot het verleden. President Uribe ontkent echter in alle toonaarden en ziet er de hand in van de oppositie.

MO.be vraagt zich intussen af wat voor repurcussies het voorval zal hebben voor de EU.

Logo MO.be
Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
Auteur: Bram Souffreau

Journalist sinds 2000. Was redacteur bij Metro en webredacteur bij Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Tekende het ActuaNet-initiatief bij Concentra mee uit en was er coördinator. Hield sinds 2001 de weblog Kapingamarangi.be bij, geeft cursussen ‘Schrijven voor het web’ en werkte mee aan Internetjournalistiek.be. Interesses gaan uit naar online journalistiek, internet, IT, internationale politiek, mensenrechten en elektronische muziek.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid