Een RSS-feed met volledige berichten, of korte samenvatting?

19

Eerder deze week hebben we op de redactie een opmerkelijk mailtje over onze RSS-feed ontvangen. Een lezer was verrast dat we de volledige artikels aanbieden. Hij vroeg een feed met slechts een fragment uit het artikel.

Het icoontje van een RSS-feed (Foto Wikimedia)

Het icoontje van een RSS-feed. (Foto Wikimedia)

Dankzij onze RSS-feed kan een surfer de artikels van Apache in zijn RSS-lezer (Google Reader, Feedreader, Feeddemon en andere) lezen. Hij of zij krijgt alles te zien. Dus niet enkel de tekst, maar ook de hyperlinks, foto’s, eventueel video’s, audiofragmenten, enzovoort. Een feedreader is een zeer handige tool, op voorwaarde dat je een stortvloed aan berichten kunt vermijden.

Waardering

Onze lezer kon best begrijpen dat sommige mensen de dienst kunnen waarderen. Toch stipte hij een andere oplossing aan: een feed met enkel excerpts. En hij gaf enkele argumenten:

  • het is prettiger lezen op de website,
  • de website registreert meer bezoekers,
  • de bezoekers krijgen de kans de (voorlopig afwezige) reclamebanners te zien,
  • de bezoekers zien ook andere info op de website.

Leuk. Maar als ik naar mijn eigen gebruik van Google Reader kijk, dan stel ik vast dat ik gruwel van feeds waar enkel de titel wordt doorgestuurd. Ik vind dat helemaal niet gebruiksvriendelijk. Bovendien krijg je slechts weinig info mee en word je vaak teleurgesteld als je doorklikt. Zelden dekken titels immers de volledige lading van een artikel of een blogpost.

Tussenoplossing

Maar ik verwijs het idee van onze lezer niet naar de prullenmand. Integendeel. De voorbije dagen heb ik mijn feeds bekeken en merk ik dat er wel degelijk verschillen zijn. Naast de volledige posts, die ik het meeste apprecieer, en de alleenstaande titels, waar ik dus van gruwel, is er blijkbaar ook nog een tussenvorm. De feed van het boeiende Ars Technica werkt bijvoorbeeld op die manier.

Ars Technica stuurt een artikel door met een aantal paragrafen van de tekst. Wil je meer weten, dan klik je door. Zo’n feed combineert het beste van beide werelden: je weet enerzijds voldoende waarover het artikel of de blogpost gaat en tegelijkertijd kom je toch terecht op hun website en zie je hun advertenties en andere info.

Feed afschaffen

Moeten we de feed met de volledige artikels afschaffen? Vanuit een commercieel oogpunt zou je onmiddellijk denken van wel. Alhoewel, tegenwoordig kun je ook advertenties of andere commerciële boodschappen in de feed smokkelen. ‘Gratis’ bestaat immers niet, ook wij moeten ’s morgens een boterham eten. Voorts vormt net dat gedistribueerde model de basis van het internet, en zal het ook steeds meer onze toekomst bepalen. Een video van YouTube kun je toch ook in zijn volledigheid bekijken op een andere website. Waarom dan niet onze volledige artikels in een feed reader?

Ik ben er eigenlijk nog niet uit. Alleen weet ik dat we zeker een feed met excerpts moeten aanbieden. Het staat op het steeds langer wordende to do-lijstje.

Bram Souffreau

Auteur: Bram Souffreau

Journalist sinds 2000. Was redacteur bij Metro en webredacteur bij Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Tekende het ActuaNet-initiatief bij Concentra mee uit en was er coördinator. Hield sinds 2001 de weblog Kapingamarangi.be bij, geeft cursussen ‘Schrijven voor het web’ en werkte mee aan Internetjournalistiek.be. Interesses gaan uit naar online journalistiek, internet, IT, internationale politiek, mensenrechten en elektronische muziek.

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books