Een RSS-feed met volledige berichten, of korte samenvatting?

Bram Souffreau
apache
Het icoontje van een RSS-feed (Foto Wikimedia)
Het icoontje van een RSS-feed. (Foto Wikimedia)

Dankzij onze RSS-feed kan een surfer de artikels van Apache in zijn RSS-lezer (Google Reader, Feedreader, Feeddemon en andere) lezen. Hij of zij krijgt alles te zien. Dus niet enkel de tekst, maar ook de hyperlinks, foto's, eventueel video's, audiofragmenten, enzovoort. Een feedreader is een zeer handige tool, op voorwaarde dat je een stortvloed aan berichten kunt vermijden.

Waardering

Onze lezer kon best begrijpen dat sommige mensen de dienst kunnen waarderen. Toch stipte hij een andere oplossing aan: een feed met enkel excerpts. En hij gaf enkele argumenten:

  • het is prettiger lezen op de website,
  • de website registreert meer bezoekers,
  • de bezoekers krijgen de kans de (voorlopig afwezige) reclamebanners te zien,
  • de bezoekers zien ook andere info op de website.

Leuk. Maar als ik naar mijn eigen gebruik van Google Reader kijk, dan stel ik vast dat ik gruwel van feeds waar enkel de titel wordt doorgestuurd. Ik vind dat helemaal niet gebruiksvriendelijk. Bovendien krijg je slechts weinig info mee en word je vaak teleurgesteld als je doorklikt. Zelden dekken titels immers de volledige lading van een artikel of een blogpost.

Tussenoplossing

Maar ik verwijs het idee van onze lezer niet naar de prullenmand. Integendeel. De voorbije dagen heb ik mijn feeds bekeken en merk ik dat er wel degelijk verschillen zijn. Naast de volledige posts, die ik het meeste apprecieer, en de alleenstaande titels, waar ik dus van gruwel, is er blijkbaar ook nog een tussenvorm. De feed van het boeiende Ars Technica werkt bijvoorbeeld op die manier.

Ars Technica stuurt een artikel door met een aantal paragrafen van de tekst. Wil je meer weten, dan klik je door. Zo'n feed combineert het beste van beide werelden: je weet enerzijds voldoende waarover het artikel of de blogpost gaat en tegelijkertijd kom je toch terecht op hun website en zie je hun advertenties en andere info.

Feed afschaffen

Moeten we de feed met de volledige artikels afschaffen? Vanuit een commercieel oogpunt zou je onmiddellijk denken van wel. Alhoewel, tegenwoordig kun je ook advertenties of andere commerciële boodschappen in de feed smokkelen. 'Gratis' bestaat immers niet, ook wij moeten 's morgens een boterham eten. Voorts vormt net dat gedistribueerde model de basis van het internet, en zal het ook steeds meer onze toekomst bepalen. Een video van YouTube kun je toch ook in zijn volledigheid bekijken op een andere website. Waarom dan niet onze volledige artikels in een feed reader?

Ik ben er eigenlijk nog niet uit. Alleen weet ik dat we zeker een feed met excerpts moeten aanbieden. Het staat op het steeds langer wordende to do-lijstje.

Bram Souffreau

LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE