Mannen proberen vrouwen te controleren met hoofddoekverbod

79

Waarom willen zoveel mannen dat een vrouw geen hoofddoek draagt? Willen ze de vrouw bevrijden van een onderdrukking? Is het omdat een hoofddoek niet door de Koran verplicht zou zijn? Of omdat die het principe van neutraliteit zou schenden? Of gewoon omdat mannen controle willen over de kledij van de vrouw? Die laatste reden is de meest geloofwaardige, stelt Hasna Ankal, journaliste bij StampMedia, in een opiniestuk.

Door Hasna Ankal, StampMedia

Hasna Ankal, journaliste bij StampMedia. 'De hoofddoek is een verlengde van wat macho’s in onze samenleving al veel langer stoort: een vrouw die zich niet sexy kleedt.'

Regelmatig eisen mannen dat een vrouw haar hoofd of haar hele lichaam niet te veel moet bedekken. De mannen willen gewoon zoveel mogelijk van een vrouw zien. Een vrouw moet dienen voor hun genot, zelfs al blijft het beperkt tot een genot voor de ogen. Politicus Bart De Wever (N-VA) noemt een sluier “een beperking van de seksuele uitstraling van de vrouw“. Dat heeft hij goed gezien.

Geslachtsdelen

Een vrouw die vrijwillig kiest voor een hoofddoek beslist zelf om niets seksueels uit te stralen. Een nadeel voor veel mannen. Het is niet in het belang van die vrouw om haar hoofddoek te verbieden. Wel kunnen mannen haar dan waarderen om haar lichaam en het plezier dat het hen kan geven. Vrouwelijk schoon is het liefst overal te zien. Alsof een echtgenote of vriendin niet genoeg is.

De oproep van mannen om een hoofddoek te verbieden bewijst ook dat er niet veel verschil is tussen hen en mannen die een hoofddoek opleggen

Veel tegenstanders van de hoofddoek huiveren bij het idee dat alsmaar meer jonge vrouwen weigeren om hun lichaam te onderwerpen aan de seksuele behoefte van heteroseksuele mannen. Zelfs meiden van het eigen volk ontnemen mannen de mogelijkheid om zomaar van hun lichaam te genieten. ‘You can look but you can’t touch’, is voor hoofddoekdragende moslima’s passé. ‘You can look but you’ll see nothing’, geldt voor hen. Een doorn in het oog van elke man die zich vooral bekommert om de bevrijding van zijn geslachtsdelen.

Diep decolleté

De hoofddoek is een verlengde van wat macho’s in onze samenleving al veel langer stoort: een vrouw die zich niet sexy kleedt. De ‘bitch’ is zij die een wijde bloes met lange mouwen en een lange rok draagt. Op warme dagen doorkruist ze de verlangens van mannen om op straat te wandelen of een terrasje te doen en ondertussen te genieten van al dat vrouwelijke naakt in de buurt.

Tegelijkertijd misleiden mannelijke politici en anderen met invloed het grote publiek met hun argumenten voor een hoofddoekverbod. Tijdens debatten tonen ze een zelden geziene empathie voor de vrouw. Terwijl het daar niet om gaat.

Een gesluierde vrouw die bewust voor haar sluier kiest, dwingt haar omgeving om haar te beoordelen op haar intellectuele capaciteiten, haar talenten, haar persoonlijkheid en op niets anders. Ze weigert om mee te stappen in de logica dat je kunt scoren bij een mannelijke docent of werkgever met een diep decolleté of een minirok.

Niet slim genoeg

Het is triest dat vele jonge meisjes en vrouwen die logica wel aanvaarden. Misschien zijn ze vergeten waarvoor feministen vroeger hebben gestreden: dat mannen hen gelijkwaardig behandelen, hen serieus nemen en hen beschouwen als volwaardige mensen die ook de nodige hersenen bezitten om ergens succesvol in te zijn en hun eigen keuzes te maken. Het is extra jammer als een vrijgevochten vrouw als Ayaan Hirsi Ali het normaal vindt als in de advocatuur een hoofddoek het niet kan winnen van een decolleté.

Gaan we ervan uit dat een vrouw niet slim genoeg is voor een job of diploma en dat haar schoonheid dat moet compenseren? Of vinden we het normaal als een vrouw niet interessant genoeg is voor een werkgever, haar seksuele uitstraling de overtuigende factor mag zijn?

Controle

We zijn geëvolueerd naar een maatschappij waarin de man kan eisen dat een vrouw zich (gedeeltelijk) uitkleedt onder het mom van de bevrijding van die vrouw. Dat het enkel om zijn eigen lusten gaat, kunnen maar weinig mannen toegeven.

De oproep van mannen om een hoofddoek te verbieden bewijst ook dat er niet veel verschil is tussen hen en mannen die een hoofddoek opleggen. Beide groepen streven de controle over de vrouw na. Alleen een man die een vrouw volledig respecteert, is in staat haar keuze te aanvaarden.

Dit artikel is het gevolg van een samenwerking tussen Apache en StampMedia.

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid