Een onschuldig filmpje over Benno

85

‘Je hebt politie nodig als je kritiek hebt op de Islam’. Dat was de kop die donderdagvoormiddag op Deredactie.be verscheen boven het nieuwsstuk over de verstoring van de lezing van Benno Barnard door enkele extremistische moslims. Onderaan het artikel stond ook een filmpje, geplukt van YouTube. ‘Radicale moslims leggen Benno Barnard het zwijgen op’.

Door Tom Cochez

Vanwaar het filmpje op de VRT-website kwam, vernam de geïnteresseerde lezer niet. Geen bronvermelding, geen duiding.

Diezelfde ochtend om 9u03 stuurde Tanguy Veys, vlijtig partijmedewerker van het Vlaams Belang, een mailtje naar alle redacties met een link naar een filmpje dat hij kort daarvoor op YouTube postte.

Inderdaad, hetzelfde filmpje dat kort daarna ook op de nieuwssite van de openbare zender zou verschijnen. Zonder bronvermelding, zonder duiding.

Op de YouTube-pagina van Tanguy Veys staat de bezoekerteller van het bewuste filmpje intussen op 45.500. Dat zijn er 45.300 meer dan de gemiddeld tweehonderd bezoekers die zijn andere filmpjes lokken.

Kan de openbare zender het zich permitteren om een filmpje van het Vlaams Belang te plaatsen als bronmateriaal? Materiaal waarvan niet eens gezegd wordt wie de bron is?

Johan Sauwens

Het doet denken aan de heisa die ontstond na de aanwezigheid van toenmalig minister Johan Sauwens op een bijeenkomst van de oud-Oostfrontstrijders van het Sint Maartensfonds. De Morgen berichtte er de dag nadien over op de voorpagina. Het item werd nergens opgepikt en leek een stille dood te sterven.

Tot een dag later het Vlaams Belang, toen nog het Vlaams Blok, kwam aandraven met een eigen filmpje waarop te zien was hoe Johan Sauwens rechtstond en meezong met liedjes die neonazistische harten doorgaans een tik sneller doen slaan. Het filmpje betekende meteen het einde van Sauwens’ ministerschap.

Net zoals toen wordt filmmateriaal, gedraaid door het Vlaams Belang ook deze keer gezien als een bron die zelfs niet geduid hoeft te worden, zolang ze maar tot hard nieuws leidt. Dat Tanguy Veys en zijn partij daar een graantje bij meepikken en hand in hand met moslimextremisten en Benno Barnard het moslimdebat rustig verder verzieken?

Worst zal het wezen, zolang de bezoekersaantallen maar pieken.

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid