Dankjewel, lezer

24 februari 2010 Georges Timmerman
apache

Er zijn twee mogelijkheden: u kent ons, of u kent ons nog niet. In het eerste geval was u een lezer van De Werktitel zaliger. In het tweede geval bent u een nieuwe lezer van Apache, de titel die vandaag geboren wordt. In beide gevallen bent u van harte welkom op deze nieuwssite. In beide gevallen stapt u mee in een experiment, ja zelfs een avontuur. Want wat u zit te lezen, is een historische poging om een volkomen nieuw medium uit de grond te stampen. Vanaf nu werkt de ploeg van Apache aan een professionele structuur. Op termijn wil deze internetkrant uitgroeien tot een economisch leefbare onderneming.

Als u een lezer was van De Werktitel weet u al redelijk goed waar we naartoe willen. De afgelopen vier maanden publiceerden we honderdvijftig volstrekt originele en exclusieve verhalen, meestal over onderwerpen waarvoor de grote mediagroepen geen belangstelling hadden. We brachten onderzoeksjournalistiek, satire, binnenlandse en buitenlandse reportages, opiniestukken en cultureel, politiek en gerechtelijk nieuws. Aan uw reacties te oordelen, werd ons aanbod gesmaakt. U vond snel en in grote aantallen de weg naar onze website. De Werktitel telde 35.000 bezoekers per maand en bijna drieduizend onder u zijn lid geworden van onze vriendengroep op Facebook. En dit alles zonder enige vorm van marketing, louter op basis van mond-tot-mondreclame. Die cijfers bewijzen dat er een reële vraag bestaat naar een vernieuwend en kwalitatief journalistiek project.

Uw talrijke positieve reacties op De Werktitel, waarvoor we u graag willen bedanken, gaven ons moed en vertrouwen. Vandaag zetten we daarom de eerste stap naar de oprichting van een professionele internetkrant, de eerste écht onafhankelijke nieuwssite in het Vlaamse medialandschap. Onze ambitie is groot, onze middelen zijn voorlopig nog zeer bescheiden. Maar we vertrekken met een paar goede ideeën. Gebruik makend van de technologie van het internet willen we teruggaan naar de ouderwetse corebusiness van het journalistieke metier. De belangrijkste taak van journalisten is nog altijd (te proberen) de waarheid te vertellen - en dus niet om zoveel mogelijk kranten te verkopen. We willen de commerciële logica weer ondergeschikt maken aan journalistieke criteria.

Als u een nieuwe lezer bent zal u op deze site geen copypaste-verhaaltjes vinden over pakweg de nieuwe tieten van Britney Spears, geen hapsnap-berichten overgenomen van de persagentschappen, geen sappige roddels over het privéleven van BV's, geen kookrubriek, geen lifestylebijlagen en geen leuke vakantietips. Wat we daarentegen wel willen maken, is het nieuws waarvoor de reguliere media hun neus ophalen, omdat ze dat soort onderwerpen niet meer willen, kunnen, durven of mogen brengen. We denken dat de tijd rijp is om opnieuw te kiezen voor integere, verantwoorde journalistiek. Op voorwaarde dat we genoeg financiële steun vinden bij lezers, sponsors, overheden en privé-financiers kan onze droom werkelijkheid worden.

Door Georges Timmerman

LEES OOK
Redactie Apache / 18-10-2011

Koop 'n stukje journalist

Apache zet een belangrijke stap voorwaarts en wordt een coöperatieve vennootschap. Vanaf vandaag,18 oktober 2011, kunnen lezers aandelen kopen en zo een stukje vierde macht…
koop 'n stukje journalist
Georges Timmerman / 11-02-2010

Klein duimpje

De Werktitel werd met veel goodwill en belangstelling ontvangen, zowel bij het lezerspubliek als bij collega-journalisten. Onze nieuwssite heeft verrassend snel naambekendheid…
Georges Timmerman
Georges Timmerman / 14-10-2009

Enthousiasme

Niet zonder een vleugje pretentie start vandaag De Werktitel, een gemeenschappelijke blog gemaakt door professionele journalisten. Onze bedoeling: de journalistiek opnieuw…
apache