Kranten filteren zichzelf uit kritisch persbericht

10

De Standaard stelt vast dat de Vlaming minder buitenlands nieuws ziet.

De Standaard stelt vast dat de Vlaming minder buitenlands nieuws ziet.

De Vlaamse tv-journaals brengen steeds minder buitenlands nieuws. Dat staat in een persbericht dat het Vlaams Vredesinstituut verspreidde en dat gisteren relatief ruim werd opgepikt. Hetzelfde persbericht bevat ook een korte passage over de geschreven pers, waar zich precies hetzelfde fenomeen zou voordoen. Maar – alle plaatsgebrek nog aan toe! – daarover geen woord in die geschreven pers.

Door Jeroen de Preter

Wie zei er ook weer dat de meeste journalisten tegenwoordig niets anders doen dan persberichten overtikken? Waren we dat zelf? Wel, dan nemen we die stelling bij deze terug. En vervangen haar door de stelling dat de meeste journalisten tegenwoordig niets anders doen dan dat wat hen welgevallig is uit persberichten overtikken. Een kort onderzoekje naar de berichtgeving over de tanende belangstelling voor buitenlands nieuws, gisteren en vandaag, mag die stelling illustreren.

De kranten en sites die het gisteren of vandaag de moeite vonden om over de resultaten van het betreffende onderzoek te berichten, baseerden zich zonder uitzondering op het door het Vredesinstituut verspreide persbericht of een iets kortere versie ervan, verspreid door persagentschap Belga(*).

Geen plaats

In beide berichten staat te lezen dat de onderzoekers vastgesteld hebben “dat ook in kranten het aandeel buitenlands nieuws achteruitging”. Opmerkelijk genoeg is die zin al meteen gesneuveld in het bericht dat even later op de sites van de Coreliokranten verscheen. De informatie beleefde ook geen comeback in de papieren krant. Zowel De Standaard als De Morgen laten de zin vandaag onvermeld.

Omdat er geen plaats voor was? Omdat het maar een detail is? Zo werd er dan toch alleen maar bij de kranten over gedacht, want kijk, op deredactie.be hebben de onderzoekers wel vastgesteld dat “ook in kranten het aandeel buitenlands nieuws achteruitging”.

(*) Uit het gisteren eveneens verspreide en bijzonder interessante rapport werd niet geciteerd, maar dat kunnen we de vaak te krap bemande redacties niet kwalijk nemen. En wie weet lezen we er een dezer nog meer over.

Auteur: Jeroen de Preter

Freelance journalist en schrijver. Schreef ‘Koers’, een boek over de geschiedenis van het wielrennen, en werkte mee aan ‘Het Proza’, een essaybundel van Herman de Coninck. Was drie jaar lang chef cultuur en media bij de krant De Morgen. De Preter, licentiaat germaanse, schreef verder voor onder andere Nieuw Wereldtijdschrift en Vrij Nederland. Vandaag is hij onder meer redacteur voor het televisieprogramma Phara (Canvas).

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid