Flint’s Bottom Line

Jan Walraven
flint
flint
Vervuild water in de Amerikaanse stad Flint

Flint, nabij Detroit in de noordelijke staat Michigan, gaat sinds kort door het leven als "poisoned city". Die weinig benijdenswaardige titel heeft het te danken aan een beslissing uit 2014. Uit kostenbesparende overwegingen besliste de "emergency manager" om voortaan water uit de vervuilde Flint rivier op te pompen, ter vervanging van het te duur geworden oude systeem.

Sindsdien drinken en wassen de inwoners van Flint het met lood vervuilde water. In een aantal stalen werd zelfs de E.coli bacterie gevonden, een teken dat het water ook met uitwerpselen vervuild is.

Jacobin Magazine vraagt zich af waarom de statelijke regulator dit zolang toeliet. Eén van de belangrijkste industriële afnemers, General Motors, ontdekte immers een paar maanden na de wissel al dat het water z'n auto-onderdelen en gereedschap aantastte. Het bedrijf had in tegenstelling tot de weinig gegoede inwoners wel de mogelijkheid om het water niet langer te gebruiken.

Rick Snyder

Jacobin Magazine wijst met beschuldigende vinger naar Rick Snyder, de gouverneur van de staat Michigan. Zijn keuze om de overheid volgens bedrijfsprincipes te beheren heeft vooral tot besparingen op personeel en middelen geleid.

Snyder schrapte bovendien een hele hoop milieurichtlijnen. De watercrisis in Flint toont aan dat de goedkoopste oplossing lang niet altijd de beste of meest gezonde is.

De watercrisis zou bovendien niet het enige fiasco zijn in de economisch hard getroffen regio. In Detroit lassen leraren af en toe op eigen initiatief "ziektedagen" in uit protest tegen de vervallen, onverwarmde en met schimmel aangetaste leslokalen waarin ze moeten lesgeven.

Het volledige artikel lees je via deze link.

LEES OOK
Jan Walraven / 24-10-2017

Google en Facebook hielpen anti-vluchtelingencampagne opzetten

Hun medewerkers werkten samen met kapitaalkrachtige drukkingsgroep een online reclamecampagne tegen vluchtelingen uit tijdens Amerikaanse verkiezingen.
shutterstock_245047450
Jan Walraven / 31-08-2017

Harvey in Houston: kroniek van de onvermijdelijke orkaan

Texas Tribune en ProPublica waarschuwden in maart 2016 al dat Houston niet voorbereid was voor een 'perfect storm' als Harvey.
houston storm national guard
Jan Walraven / 17-07-2017

De terugkeer van de monopoliebrekers

Het aanpakken van marktoverheersende symboolbedrijven als Amazon, Google en Facebook kan de Democraten een nieuw elan geven.
jeff bezos jim mattis