Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Als het “gedoe” is, dan wordt het niks

Filip Aerts
gedoe
gedoe

Wat de iWatch precies zal doen en kunnen weten we nog niet. Verwacht wordt dat hij naast een slim uurwerk, dat bijvoorbeeld altijd weet waar je bent (en daardoor vaak kan raden wat je doet) dankzij geolocalisatie, ook een snel toegankelijke extensie voor je iPhone en daarop geïnstalleerde apps zal zijn. En je ongetwijfeld permanent met de rest van de wereld verbindt, van een old school telefoongesprek tot naadloze integratie met sociale media.

Spectaculairder, en nog wat onduidelijk, is wat de iWatch verder van en over jou gaat weten en meten. Er zijn sterke indicaties (o.m. het afvoeren van de eigen hardware divisie bij Nike) dat ook flink wat biometrische data zal worden verzameld (hartslag, bloeddruk, vetpercentage) en aangeboden aan apps op de iWatch en/of iPhone. Er zijn sportaccesoires die dat ook al kunnen maar de iWatch wordt ongetwijfeld hét platform waar al die verschillende facetten van ons bestaan en functioneren samenkomen. Want niet vergeten: je smartphone weet nu eigenlijk al bijna al de rest over jou... Ook aan je eigen privacy zal je nog meer aandacht moeten schenken.

De inspanning van de gebruiker lijkt zich in het geval van een slim horloge te beperken tot het omgespen aan de pols, en af en toe je hand in het zicht van je ogen brengen. Dat lijkt banaal, maar het is absoluut essentieel.Als het “gedoe” wordt, dan wordt het niks. Er zijn namelijk zeer recente voorbeelden van hoe bedrieglijk hoog die drempel toch kan zijn.

Google is met Glass, de slimme bril, aardig tegen de limieten aangelopen van de concessies die we bereid zijn te doen voor een dagelijks gebruik. De testgebruikers van Google Glass gebruiken na een tijdje hun dure kleinood (1.500 dollar) nog nauwelijks. Dat heeft uiteenlopende redenen: de beperkte schermgrootte en het beperkt aantal beschikbare toepassingen bijvoorbeeld.

Er is echter iets meer fundamenteel aan de hand met Glass: het is “gedoe”. Om te beginnen is het een behoorlijke aanpassing voor een niet-brildrager om een bril te dragen en als de beloning voor die inspanning (de toegevoegde waarde van de Glass applicaties) te mager uitvalt, dan hou je er, als het nieuwe ervan af is, snel mee op.

Bovendien is er een privacy aspect dat uitmondt in een nieuw etiquette-debat: de meest aantrekkelijke functie is de ingebouwde videocamera. Maar zowel de privacywetgeving als de elementaire beleefdheid vereisen dat je van alle gefilmde personen de toestemming krijgt. Binnen je huiselijke kring is dat hopelijk eenvoudig, maar daarbuiten gewoonlijk niet. Aan vreemden toestemming vragen telkens je je slimme bril opzet... dat hou je niet vol. Heftige, zelfs gewelddadige reacties tegen Glass-dragers zijn al volop realiteit.

Ongetwijfeld zal er in bepaalde professionele niches nog veel met Google Glass technologie gedaan kunnen worden. Denk maar aan de mogelijke toepassingen in een operatiezaal. Maar een mainstream product dat massaal gedragen wordt -vermoedelijk toch de échte ambitie van Google- zal het niet meer worden.

Heb je overigens een 3D tv? Zo ja: hoe vaak zet je zo'n 3D-brilletje op? Zo neen: versnel je de aankoop van een nieuwe tv om in 3D te kunnen kijken? Nieuwe televisieschermen worden vaak standaard met 3D geleverd, maar ik durf te stellen dat niemand voor die functionaliteit naar de winkel rent. Een voor 3D gemaakte film biedt een zekere meerwaarde, en toch zie ik bij vrienden en kennissen mét een 3D toestel zelden of nooit dat brilletje te voorschijn komen. Omdat het ook weer een beetje “gedoe” is voor een te bescheiden return. Voor de tv-fabrikanten moet dat toch een hoofdbreker zijn: moet je verder investeren in de evolutie van duurdere 3D-technologie in toestellen die steeds goedkoper worden met kleine marges? Hoe hoog moet de adoptiegraad zijn om dat rendabel te houden? En wat kan je daar aan doen? Slimme contactlenzen in plaats van een bril?

Zelf ben ik overigens een believer én een early adopter. Dus ik verwacht veel van het iWatch platform en de concurrentiestrijd met andere spelers die ongetwijfeld nog meer zal losbarsten. Ook van slimme kledij verwacht ik het een en ander, zeker voor sportkledij. Denk eens na wat mijn volgende skipak allemaal zou kunnen bevatten. Wat dacht je van een “collision detection” zoals volop in ontwikkeling in auto's? Hoeveel gips zouden we minder nodig hebben als je tijdig gewaarschuwd wordt voor een mogelijke botsing op de skipiste met iemand die je niet ziet of hoort aankomen? Geolocalisatie en tracking apps zijn er al legio, videocamera's te kust en te keur. Op termijn zit dat gewoon allemaal in je skihelm.

Ik geloof dus absoluut in de kansen van wearable tech. Maar enkel op voorwaarde dat het niet omslachtig is, heel natuurlijk aanvoelt en geen lange onderhandelingen vereist met anderen. In eerste instantie hebben ook concepten als de iRing, de iJacket, de iShoe etc. een kans van slagen omdat het dragen van die dingen geen echte aanpassing vereist. Ik mag hopen dat er ook totaal nieuwe concepten zullen ontspruiten aan de geest van de uitvinders. Maar als het erg intrusief en/of zichtbaar is voor anderen, of voor jezelf (contactlenzen bijvoorbeeld), dan zie ik het toch niet gebeuren.

Tenslotte zal ik zelf ook een flinke aanpassing moeten ondergaan als ik mijn hand kan leggen op de eerste iWatch. Ik draag namelijk al 4 jaar lang geen horloge meer omdat ik de tijd ook kan aflezen op mijn iPhone ...

LEES OOK
Tom Cochez, Jan Antonissen / 29-03-2024

De Russische spionkop van Vlaams Belang

Hoe Filip Dewinter zijn Russisch netwerk uitbouwde en aan de Chinese spion Changchun Shao verpatste.
SPION FiLIP De Winter RuslandVlaams Belang
Koen Smets / 29-03-2024

Het amorele universum

Is moraliteit letterlijk slechts een verzinsel van onze verbeelding?
universe
Steven Vanden Bussche / 28-03-2024

Filip Dewinter assisteerde Russisch desinformatiekanaal

Voice of Europe schakelde Dewinter in bij interview met voormalige Tsjechische president.
Dewinter in gesprek met Václav Klaus