Nieuwjaarsbrief 2016

Redactie Apache
Naamloos
Een van onze goede voornemens voor 2016: meer kleur op de redactie

 

Ja, er is veel geld in Vlaanderen. Heel veel geld zelfs. Maar wie durft het aan te investeren in een journalistiek project dat in al zijn facetten haaks staat op het gangbaar maatschappelijk discours? Wie durft geld te stoppen in journalistiek in plaats van hapklare clicks? In een project dat inzet op dure onderzoeksjournalistiek en draait op een erkende coöperatieve vennootschap die redactionele onafhankelijkheid garandeert en niet streeft naar winstmaximalisatie? Wie durft het aan te investeren in een project dat zich tot doel stelt om macht in al haar verschijningsvormen kritisch te bevragen? En dat bovendien in een medialandschap dat verziekt is door de honderden miljoenen subsidies voor het gevestigd media-establishment?

Sneeuwbal

Je hoort het: het kost veel, is ingewikkeld, gaat in tegen gevestigde belangen, zal nooit veel geld opbrengen en stelt lastige vragen aan machtige mensen die liever met rust worden gelaten. Een partijpolitieke kleur hebben we ook al niet en wie geen kleur bekent of zich niet aanschurkt tegen 'the powers that be', krijgt in België zelden iets in beweging.

Met die wetenschap in het achterhoofd lijkt het een klein wonder dat we erin geslaagd zijn om meer dan 750 coöperanten te overtuigen om te investeren in Apache en 300.000 euro bij elkaar te brengen. Met dat bedrag financieren we de komende drie jaar het traject richting 6.000 abonnees. Daarnaast stellen we vast dat de interesse om te investeren in ons project de voorbije weken en maanden een flinke duw in de rug kreeg. Dossiers waarmee we het verschil maakten, zoals dat over de omstreden FWO-baas Jurgen Tack of de geplande Saudische miljarden voor de Antwerpse haven, trekken nieuwe coöperanten over de streep. Het toont hoe de sneeuwbal aan het rollen gaat en met gedegen (onderzoeks)journalistiek mensen overtuigd raken om abonnee en/of aandeelhouder te worden.

We voelen de vibes, we lezen de mails met vragen om extra uitleg, we zien hoe het groeit, hoe mensen deel willen uitmaken van dit verhaal

Om dat waar te maken is de 300.000 euro die we bij elkaar hebben gebracht cruciaal. Maar daar stopt het verhaal niet. De kans is reëel dat er de komende maanden extra financiële impulsen volgen die ons toelaten om meer en sneller te investeren in gedegen (onderzoeks)journalistiek en in de onderbenutte maar fantastische technologische mogelijkheden die online journalistiek biedt. De eerste dominosteen is gevallen. Veel mensen die al langer de nood aan ons journalistiek project erkenden maar initieel nog aarzelden, geraken echt overtuigd dat het gaat lukken. We voelen de vibes, we lezen de mails met vragen om extra uitleg, we zien hoe het groeit, hoe mensen deel willen uitmaken van ons verhaal.

Grondstroom

Het mag dan een klein wonder lijken dat zoveel mensen zich financieel engageren en in een verhaal meestappen dat botst met het heersend maatschappelijk discours. De vraag is of het ook echt een klein wonder is. Misschien is het belangrijkste, het échte goede nieuws wel dat een groeiende groep mensen bewust de keuze maakt voor een positief alternatief, weg van het wijdverbreide cynisme. Zijn we gek als we daar een pril signaal van hoop en verandering in ontwaren? Zou het kunnen dat mensen op zoek gaan naar een nieuw positief verhaal waaraan ze zelf kunnen meeschrijven? Naar hoe het anders kan? Naar dingen die er wel toe doen?

Als we er met Apache het komende jaar in slagen om een steentje in de grondstroom te verleggen, dan kan 2016 voor ons niet stuk. We hopen voor al onze lezers, voor onze coöperanten en voor onze medewerkers die vaak meer dan het beste van zichzelf geven hetzelfde en wensen bij deze iedereen een fantastisch nieuwjaar toe.

De redactie

LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE