Koro* 31 aug '15

Bert Verhoye
Bert Verhoye
Bert Verhoye

In tegenstelling tot wat de meeste lezersbrieven in de Vlaamse kranten laten vermoeden, hebben wij een brede traditie inzake belangeloze liefdadigheid. Wij zijn bijvoorbeeld grote geesten in het onderwijzen van kleine zwartjes en ukkepuk Vietnameesjes. Een ex-vriend van mij bekleedt een hoge functie in een bank. Op een van zijn ontstressende zwerftochten door de jungle botste hij op een schooltje. Bij het krieken van de dag krieken de kindjes mee middels een welgemutst lied en zij begeven zich nimmer op pad zonder bloemenkrans, waarmee zij hun natuurlijke onbevangenheid demonstreren. En dan word je als op één na grootste baas van een bank, in te lange korte Adventure-broek, met je mollige levensgezellin in dezelfde outfit, onverhoeds geconfronteerd met een soort naturel waarvan je het bestaan niet meer vermoedde. Wat is het eerste wat in zo een bankhoofd opkomt? Hier dient les gegeven, teneinde in ijltempo komaf te maken met de staat van wildheid waarin deze jongeren zich bevinden. Dus gaat hij het schooltje sponsoren. Even de rekenmachine bovengehaald. Tik, tik, tik en tik. Niet te geloven. Het bankhoofd kan hier een school sponsoren tegen het bedrag dat hij op een middag opeet met zijn mollige vriendin. Waar het geld gezocht voor die milde geste ? Alvast niet in de broekzak van zijn te lange korte Adenture-broek. Op dat moment herinnert het bankhoofd zich dat hij een vriend heeft die een theatertje runt. Tik, tik, tik en tik. Wat is dat? Ah, de rekenmachine. Als het bankhoofd een matineevoorstelling koopt en al zijn andere vrienden uitnodigt met een dwingend lege enveloppe bij de invitatie, dan gaat hij straks de jungle-sukkelaars sponsoren ter zijner glorie maar met het geld van zijn vrienden. Bovendien heeft hij een vriend die die dag al de pintjes wil betalen en een vriendin die twee manden broodjes uit de losse pols schudt. En zo zat het bankhoofd op een zondagmiddag in het theatertje met al zijn vrienden. Eerst stelt hij het project voor. Dit is namelijk een project geworden. Daarbij zet hij zichzelf uitgebreid in de bloemetjes. Het zaaltje is fleurig gedecoreerd met groepsfoto's waarop de weldoener poseert tussen zijn beschermelingen, allen met bloemenkrans. En allemaal zo eenvoudig, voegt de mollige vriendin er nog aan toe. Walden van Frederik Van Eeden is er niets bij. Vervolgens grijpt de voorstelling plaats. En na de voorstelling drinkt het bankhoofd snel een Duvel of twintig voor de gezelligheid. Zijn mollige vriendin drinkt mee voor de gezelligheid. Op de kosten van de vriend wordt er gedronken tot de bar leeg is. In de jungle trekken de kindjes hun folklorekledij aan om de 500 euro van het bankhoofd in ontvangst te nemen Dank zij deze middag zal hun lerares straks tien euro per week verdienen onder haar golfplaat. Wij hebben een brede traditie inzake belangloze liefdadigheid. De vluchtelingenhaat moet op een vergissing berusten.

LEES OOK
Bert Verhoye / 17-07-2019

Koro 17 juli '19

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 12-06-2019

Koro 12 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 07-06-2019

Koro 7 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye