Koro* 24 aug '15

Bert Verhoye
Bert Verhoye
Bert Verhoye

Er is een tijd geweest dat Antwerpen niet bang was voor "vreemdelingen". In de zestiende eeuw was de stad de handelsmetropool van Europa en groeide van een schamele 18.000 inwoners naar 100.000. Tientallen nationaliteiten vestigden zich in Antwerpen met ieder hun rijk of arm verleden, hun kennis, hun kunst. En de stad bouwde de monumenten die vandaag nog Antwerpen op de wereldkaart houden. Het is haast onwezenlijk dat vandaag groepen mensen tegen mekaar worden opgezet door de stadsleiding zelf. Bange blanke man, zingt Willem Vermandere. Voor alles wat fout gaat wordt niet in 't eigen hart gekeken, maar een schuldige aangeduid. 't Zijn de socialisten, of 't zijn de Berbers, of 't zijn de Walen. Maar 't is nooit vuurtjesstoker en keizerimitator De Wever. Deze schertsburgemeester die op straat loopt gelijk Al Capone tussen zijn gewapende lijfwachten is erin geslaagd zijn bevolking op een ongehoorde manier tegen mekaar op te zetten. Lees de lezersbrieven in Knack, in Het Laatste Nieuws... en de kots stijgt tot aan je lippen. Haat, nijd, burgerlijke kortzichtigheid druipen van tussen de pagina's. Triestig en voorlopig hoogtepunt is een schepencollege dat winkels in de stad het label "imagoverlagend" opkleeft en die vaak hard werkende middenstanders een wurgboete oplegt van 1500 euro. De pummels in het stadhuis moesten zich dood schamen. Deze dagen kreeg ik een verjaardagsattentie in de bus van mijn goede vriend Stijn Tormans. "Een boek van en over een andere Waalse migrant" schreef Stijn me. En ik las met tranen in de ogen "Duistere wegen" van Pascal Verbeken, Vincent Van Gogh in de Borinage. (P 41) "Bij een ontploffing van mijngas in de kolenmijn van Marcasse (13 januari 1953) verongelukten zeventien mijnwerkers, tien Italianen, drie Belgen, twee Algerijnen en twee Oekraïners." Volgens de populistische NVA-aanhang komen de vreemdelingen ons hier alles afpakken. Ja, ook de dood. Begin jaren zeventig zijn we erin geslaagd de VMO uit het straatbeeld te weren. Vijfenveertig jaar later is er weer werk aan de winkel.

LEES OOK
Bert Verhoye / 17-07-2019

Koro 17 juli '19

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 12-06-2019

Koro 12 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 07-06-2019

Koro 7 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye