Pop-up reality

Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Zij is de hedendaagse westerse mens. Alles moet ze beleefd hebben, als dat even mogelijk is. Dat wil zeggen, alles in pop-upversie, want vijf dagen stappen met vriendinnen heeft weinig tot niets te maken met de innerlijke weg die de pelgrimstocht is. In de manier waarop ze achteraf haar ervaring beschreef, bespeurde ik een script. Ze maakte zichzelf wijs de dingen beleefd te hebben zoals ze uit boeken en reisverhalen had opgemaakt dat pelgrims de dingen horen te beleven en bauwde dat ingestudeerde riedeltje na.

Stuitend paternalisme

Het is pop-up reality en het kon niet uitblijven of daar kwam een nieuwsmodel van. Nieuwsmedia moeten immers plooien naar de grillen van de menselijke domheid, dus verkopen ze pop-upversies van het werkelijke leven. Dan lezen we dat een journalist geradbraakt is na een nacht werken bij Amazon of dat Helmut Lotti zich totaal geïsoleerd voelde toen hij twee dagen als dakloze in Brussel leefde. VRT-journaliste Machteld Libert draait een testweekend in de gevangenis en haar hoofdredacteur laat filosoof Alain de Botton bevestigen dat dit is hoe nieuws gebracht moet worden.

Alles wat ze zeggen, lijkt me gerechtvaardigd. Over de barre omstandigheden, over het mensonwaardige: hun uitspraken volgen het script. Zo moet je hierover denken, lijken ze te suggereren, en ik ben het met hen eens. Toch is het een zeepbel. Hoe goedbedoeld ook, het is van een stuitend paternalisme. Neem de uitzichtloosheid, de onmacht iets te veranderen, het schuldgevoel weg en niets blijft over van de celstraf of de lageloonjob of dakloosheid die haar parafraseren. Het is toneel, een doordacht maar vluchtig spel. If you called your daddy he could stop it all.

Nieuwsmedia moeten plooien naar de grillen van de menselijke domheid, dus verkopen ze pop-upversies van het werkelijke leven

Sussend theater

Zo ver zijn we de grens voorbij: het nieuws mag niet meer gaan over de mensen die het beleven, het moet nagespeeld worden. Niet grondig, niet doortastend, maar in een dagje of twee. Die gruwelijke arrogantie van de hedendaagse westerse mens om alles in pop-up te beleven en er bindende conclusies aan vast te hangen is weerzinwekkend. Met de beste wil van de wereld wordt wereldse ellende gedegradeerd tot infotainment. Sussend theater voor knikkebollend volk.

Wat we nodig hebben: niet mensen die verontwaardigd zijn over de werkomstandigheden bij Amazon maar mensen die weigeren nog online te kopen bij dit bedrijf. Niet mensen die het lot van daklozen gruwelijk vinden maar mensen die geld geven voor opvangcentra en voedselbedelingen. Niet mensen die nadenken over het comfort in de gevangenis maar mensen die ex-gedetineerden een eerlijke kans geven op een job. De samenleving is in haar onderste krochten immers geen theater met foyer maar een doodlopend achterafstraatje.

LEES OOK
Anton Jäger / 03-09-2020

Wat komt er na het einde van de geschiedenis?

Is dit het einde van het einde van de geschiedenis? Welke begint hierna? De benaderingen van Fukuyama, Kojève en Schmitt bieden een potentieel antwoord.
maatpak
Bert Verhoye / 12-11-2018

Koro 12 november 2018

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn.
bert-300x300-300x300
Bert Verhoye / 03-09-2018

Koro 3 september 2018

Dit jaar was ik op vakantie in het zuiden. Het zuiden van de tuin. Het was er heel erg warm, het leek wel de midi.
bert-300x300-300x300