Leg 'n stukje journalist op de rooster

Redactie Apache
Apache - Koop 'n stukje journalist
Apache - Koop 'n stukje journalist
koop 'n stukje journalist

Op 17 oktober 2011 verscheen op onze site voor het eerst een foto van een lapje rood vlees met daaronder de oproep: koop 'n stukje journalist. De campagne vormde de aanloop naar de definitieve oprichting van de coöperatieve vennootschap 'De Werktitel'.

Die keuze voor een coöperatieve vennootschap kwam er niet zomaar. Na de 'verzuilde media' waarbij kranten zowat als spreekbuis van (politieke) belangengroepen fungeerden, volgde een doorgedreven commercialisering. Mediabedrijven zijn vandaag louter commerciële ondernemingen. De daaraan gekoppelde drang naar winstmaximalisatie geneert volgens ons niet de juiste biotoop waarbinnen journalistiek goed kan gedijen.

Een erkende coöperatieve vennootschap zoals De Werktitel er een is, wordt internationaal steeds nadrukkelijker gezien als een soort derde weg: dividenden zijn geplafonneerd op zes procent en verantwoording dient te worden afgelegd aan de lezers. Niet, zoals dat in het klassieke commerciële model in steeds toenemende mate het geval is, aan adverteerders en aandeelhouders wiens enige binding met het medium financieel is.

Nieuwe plannen

Journalistiek is volgens ons niet iets dat in de eerste plaats dient om er geld mee te verdienen. Het is ook niet iets dat zich kan lenen als gratuite spreekbuis voor (partij)politieke belangen. Het is het tegendeel: journalistiek dient om belangen te bevragen. Een coöperatieve vennootschap is volgens ons de best mogelijke structuur om die taak op een zo onafhankelijk mogelijk manier te vervullen.

Intussen zijn we een half jaar verder. De wet voorziet dat we pas over een jaar onze eerste officiële algemene aandeelhoudersvergadering moeten organiseren. Daarop willen we niet wachten. Omdat we overtuigd zijn van het belang om zo open mogelijk te communiceren over onze werking, onze financiële situatie en de voorliggende plannen, nodigen we op 22 juni onze aandeelhouders en geïnteresseerden uit voor een informele vergadering.

We zullen bij die gelegenheid een stand van zaken geven en antwoorden op alle mogelijke vragen. Daarnaast willen we graag enkele concrete plannen bespreken en polsen naar ideeën en suggesties bij onze aandeelhouders, bij nieuwe kandidaat-aandeelhouders en andere mensen die zich betrokken voelen bij ons project.

Wanneer? Vrijdag 22 juni om 20u30

Waar? Swenst (IJsfabriek), Lange Leemstraat 372, 2018 Antwerpen (op vijf minuutjes wandelen van station Antwerpen Berchem)

Inschrijving? Vooraf  via info@apache.be

Uw bijdrage? Suggesties, vragen en baanbrekende ideeën zijn vooraf welkom via info@apache.be

LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Karl van den Broeck / 24-02-2022

Apache blaast twaalf kaarsjes uit

Nog tot zondag slopen we de betaalmuur zodat iedereen gratis kan grasduinen in de artikels die we voorbije jaren publiceerden.
verjaardag apache