Nieuwe media: vloek of zegen voor buitenlandberichtgeving?

Samen met MO* organiseert Apache op 10 mei een debatavond over de ingewikkelde relatie tussen nieuwe media en buitenlandberichtgeving. Op het journaal zien we YouTube filmpjes uit Syrië, maar zijn ze ook echt? Hoe filteren journalisten waarheid van waan op een moment dat sociale netwerksites het klassieke netwerk aan buitenlandcorrespondenten lijken over te nemen? Dagelijks komen er nieuwe websites bij, van populair tot zeer gespecialiseerd, maar weten we vandaag ook echt meer over de wereld?

Zijn de beelden die ons via YouTube vanuit Syrië bereiken berouwbaar?

Binnen de reguliere media staat buitenlandberichtgeving op de eerste rij wanneer er bespaard moet worden. Gedegen buitenlandjournalistiek is immers duur. Dat leidde de voorbije jaren onder meer tot een afbouw van de bestaande wereldwijde netwerken aan freelancers en correspondenten. Internationaal opererende persagentschappen zien zich verplicht de tering naar de nering te zetten en dan is er nog de druk van de kijker/lezer/adverteerder die vaak meer interesse vertoont in de kont van Pippa dan in een analyse over de politieke situatie in Kirgizië.

Beter of slechter, de buitenlandberichtgeving is vandaag op zijn minst anders geworden. Nieuwe media  -in de breedst mogelijke zin van het woord- houden zowel kansen als gevaren in voor buitenlandberichtgeving. Op enkele uren tijd wordt een hoax wereldwijd opgeblazen tot waarheid maar tegelijk biedt het web een haast oneindig podium voor diepgravende analyses, ondersteunende data of beeldmateriaal. Goed uitgebalanceerde sociale netwerken kunnen vanuit journalistiek oogpunt heel waardevol zijn. Via Twitter en Facebook worden lijnen gelegd die vroeger ondenkbaar waren. Via crowdfunding kunnen verhalen worden gefinancierd waar geen krantenbaas nog centen in wil stoppen.

Hoe gaan journalisten om met deze nieuwe situatie? Zijn nieuwe media een vloek of een zegen? Voor journalisten, maar ook voor nieuwsconsumenten.

Alma De Walsche, journalist bij MO* praat er over met onder meer Damien Spleeters (freelance journalist Apache), Maarten Rabaey (buitenlandredactie De Morgen), Christoff Goderis (Artsen Zonder Grenzen) en Roel Pennemans (buitenlandredactie VRT).

Wanneer?

Donderdag 10 mei , 20u30 – 22.00 u.

Waar?

Swenst (De IJsfabriek), Lange Leemstraat 372, Antwerpen (vlak bij Berchem station).

Reserveren?

Toegang gratis, wel reserveren wegens beperkt aantal plaatsen via redactie@apache.be

Wat is Apache?

Apache is een nieuwssite met focus op onderzoeksjournalistiek. Onze hoofdredacteur legt in een video uit wat Apache is. Neem alvast een voordelig abonnement en ontdek ons volledig aanbod. Schrijf u ook in op onze wekelijkse nieuwsbrief, word fan op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer

VerwantVerwante berichten
RecentRecent in "Interne Zaken"