Na Mediapart nu ook Franse betalende website @rret sur images rendabel

0

De Franse journalistieke website @rrêt sur images zal binnenkort bekend maken dat de site rendabel is. De website zelf bevestigt de positieve cijfers voorlopig nog niet, maar verschillende bronnen maken duidelijk dat de Franse ‘pure player’ die, net zoals Apache besliste om de toegang tot de site (deels) betalend te maken, wel degelijk winst maakt.

 

Met een jaarbudget van 900.000 euro in 2011, zo leert een artikel in het Franse communicatievakblad Satellinet, slaagde de website, gespecialiseerd in mediakritiek en media-analyse erin om een winst van 50.000 euro te boeken. De positieve cijfers worden gerealiseerd met de verkoop van abonnementen (20.000) en de verkoop van e-books.

Om voor de hand liggende redenen volgt Apache de verdere ontwikkeling van sites zoals @rrêt sur images en Mediapart van nabij. Vanzelfsprekend zijn er verschillen tussen Apache en de Franse sites, maar het achterliggende economische model is gelijklopend. Het succes van @rrêt sur images sterkt ons in onze keuze om de artikels en de onderzoeksjournalistieke bijdragen op Apache betalend te maken.

België is Frankrijk niet, maar dat na Mediapart nu ook een tweede ‘pure player’ die focust op journalistieke kwaliteit, onderzoeksjournalistiek en mediakritiek in staat is gezonde financiële resultaten voor te leggen, geeft aan dat de sector op zijn minst in Frankrijk langzaam maar zeker volwassen wordt en een mooie toekomst in het verschiet heeft.

Met uw steun en dankzij uw vertrouwen kan ook Apache langzaam verder groeien en mensen overtuigen van de kwaliteit van ons werk, van ons journalistiek engagement en van het belang om daarvoor een al bij al beperkt bedrag over te maken dat toegang verzekert tot alle artikels en alle onderzoeksjournalistieke bijdragen.

Auteur: Sylvain Malcorps

Manager d’Apache.be partie francophone, j’apprends tous les jours à faire mon métier de journaliste.

sylvain@apache.be
Facebook: Sylvain Malcorps

Auteursarchief

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Je krijgt toegang tot alle artikels
  • Je kan je vrienden plezieren door gratis artikels met hen te delen
  • Je hebt toegang tot alle dossiers en artikels uit het rijke archief van Apache
  • Je kan onder artikels in discussie gaan met onze journalisten en andere lezers
  • Je krijgt korting op evenementen en extra producten (bv. e-books)
  • Je zorgt ervoor dat Apache verder uitbreidt