Na Mediapart nu ook Franse betalende website @rret sur images rendabel

Sylvain Malcorps
Naamloos

 

Met een jaarbudget van 900.000 euro in 2011, zo leert een artikel in het Franse communicatievakblad Satellinet, slaagde de website, gespecialiseerd in mediakritiek en media-analyse erin om een winst van 50.000 euro te boeken. De positieve cijfers worden gerealiseerd met de verkoop van abonnementen (20.000) en de verkoop van e-books.

Om voor de hand liggende redenen volgt Apache de verdere ontwikkeling van sites zoals @rrêt sur images en Mediapart van nabij. Vanzelfsprekend zijn er verschillen tussen Apache en de Franse sites, maar het achterliggende economische model is gelijklopend. Het succes van @rrêt sur images sterkt ons in onze keuze om de artikels en de onderzoeksjournalistieke bijdragen op Apache betalend te maken.

Naamloos

België is Frankrijk niet, maar dat na Mediapart nu ook een tweede 'pure player' die focust op journalistieke kwaliteit, onderzoeksjournalistiek en mediakritiek in staat is gezonde financiële resultaten voor te leggen, geeft aan dat de sector op zijn minst in Frankrijk langzaam maar zeker volwassen wordt en een mooie toekomst in het verschiet heeft.

Met uw steun en dankzij uw vertrouwen kan ook Apache langzaam verder groeien en mensen overtuigen van de kwaliteit van ons werk, van ons journalistiek engagement en van het belang om daarvoor een al bij al beperkt bedrag over te maken dat toegang verzekert tot alle artikels en alle onderzoeksjournalistieke bijdragen.

LEES OOK
Marine Turchi, Matthieu Suc / 03-06-2021

Extreemrechts in Frankrijk: anatomie van een nieuwe terroristische dreiging

Een rapport van het parket-generaal te Parijs waarschuwt voor de terugkeer van extreemrechtse terreurdreiging in Frankrijk. Extreemrechtse groeperingen zijn in de afgelopen jaren…
frans rechts 4
Redactie Apache / 13-04-2021

Franse nieuwssite Mediapart blijft journalistieke bakens verzetten

Mediapart zette de voorbije jaren kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek opnieuw op de kaart. Leden van Apache zullen vanaf nu geregeld (vertaalde) bijdragen van Mediapart kunnen…
plenel
Tom Cochez, David Leloup / 25-09-2018

'Journalisten moeten vechten voor hun beroep'

Apache sprak met Edwy Plenel (Mediapart) over de nood aan onafhankelijke media, de dood in de pot van Facebook en de schande van mediasubsidies die miljardairs verrijken.
plenel