Een RSS-feed met volledige berichten, of korte samenvatting?

Eerder deze week hebben we op de redactie een opmerkelijk mailtje over onze RSS-feed ontvangen. Een lezer was verrast dat we de volledige artikels aanbieden. Hij vroeg een feed met slechts een fragment uit het artikel.

Het icoontje van een RSS-feed (Foto Wikimedia)

Het icoontje van een RSS-feed. (Foto Wikimedia)

Dankzij onze RSS-feed kan een surfer de artikels van Apache in zijn RSS-lezer (Google Reader, Feedreader, Feeddemon en andere) lezen. Hij of zij krijgt alles te zien. Dus niet enkel de tekst, maar ook de hyperlinks, foto’s, eventueel video’s, audiofragmenten, enzovoort. Een feedreader is een zeer handige tool, op voorwaarde dat je een stortvloed aan berichten kunt vermijden.

Waardering

Onze lezer kon best begrijpen dat sommige mensen de dienst kunnen waarderen. Toch stipte hij een andere oplossing aan: een feed met enkel excerpts. En hij gaf enkele argumenten:

 • het is prettiger lezen op de website,
 • de website registreert meer bezoekers,
 • de bezoekers krijgen de kans de (voorlopig afwezige) reclamebanners te zien,
 • de bezoekers zien ook andere info op de website.

Leuk. Maar als ik naar mijn eigen gebruik van Google Reader kijk, dan stel ik vast dat ik gruwel van feeds waar enkel de titel wordt doorgestuurd. Ik vind dat helemaal niet gebruiksvriendelijk. Bovendien krijg je slechts weinig info mee en word je vaak teleurgesteld als je doorklikt. Zelden dekken titels immers de volledige lading van een artikel of een blogpost.

Tussenoplossing

Maar ik verwijs het idee van onze lezer niet naar de prullenmand. Integendeel. De voorbije dagen heb ik mijn feeds bekeken en merk ik dat er wel degelijk verschillen zijn. Naast de volledige posts, die ik het meeste apprecieer, en de alleenstaande titels, waar ik dus van gruwel, is er blijkbaar ook nog een tussenvorm. De feed van het boeiende Ars Technica werkt bijvoorbeeld op die manier.

Ars Technica stuurt een artikel door met een aantal paragrafen van de tekst. Wil je meer weten, dan klik je door. Zo’n feed combineert het beste van beide werelden: je weet enerzijds voldoende waarover het artikel of de blogpost gaat en tegelijkertijd kom je toch terecht op hun website en zie je hun advertenties en andere info.

Feed afschaffen

Moeten we de feed met de volledige artikels afschaffen? Vanuit een commercieel oogpunt zou je onmiddellijk denken van wel. Alhoewel, tegenwoordig kun je ook advertenties of andere commerciële boodschappen in de feed smokkelen. ‘Gratis’ bestaat immers niet, ook wij moeten ‘s morgens een boterham eten. Voorts vormt net dat gedistribueerde model de basis van het internet, en zal het ook steeds meer onze toekomst bepalen. Een video van YouTube kun je toch ook in zijn volledigheid bekijken op een andere website. Waarom dan niet onze volledige artikels in een feed reader?

Ik ben er eigenlijk nog niet uit. Alleen weet ik dat we zeker een feed met excerpts moeten aanbieden. Het staat op het steeds langer wordende to do-lijstje.

Bram Souffreau

Wat is Apache?

Apache is een nieuwssite met focus op onderzoeksjournalistiek. Onze hoofdredacteur legt in een video uit wat Apache is. Neem alvast een voordelig abonnement en ontdek ons volledig aanbod. Schrijf u ook in op onze wekelijkse nieuwsbrief, word fan op Facebook en volg ons op Twitter.

19 reacties RSS

 1. De rss-feeds die ik volg, volg ik via de outlook rss-lezer. Ideaal dus om in een werkomgeving rss-feeds te lezen, zonder dat het opvalt. Hiervoor zijn de volledige artikels (of toch de nodige paragrafen, zodat je kan doorklikken als het echt goed is) aangeraden in de rss-feed.

 2. Full feed, geen advertenties.

  Dit is de optimale situatie voor mensen die subscriben op uw feed, en wees gerust, als je het aangenaam maakt voor uw publiek om content te consumen, dat ze dan zeker loyaal zullen worden aan uw site (en er dus zeker zullen belanden, zoals ik nu in dit geval bv.)

  Apache.be is een Nederlandstalige info feed die ik enorm waardeer, doe zeker zo voort!

 3. ik ben erg gehecht aan volledige feeds; ik lees apache (oa) in een “mobile” feedreader op m’n gsm, van daaruit moeten doorklikken naar de volledige site is in die context geen optie (zowel omwille van de bandbreedte als voor het leesgemak).

 4. Akkoord met Nick. Advertenties in RSS-feeds mogen wat mij betreft wel, als ik ze maar kan negeren 😉

  Stel uw lezer voor om een yahoo-pipe aan te maken die slechts een deel van de content bevat?

  Nog dit: ik zoek dikwijls in mijn feedreader items. Zoeken in mijn browser history is niet zo evident.

 5. Volledige feeds zijn leuk en lekker SFW. Maar wanneer ik gehaast ben, is het ook irritant. ‘t Heeft voor- en nadelen.

  Er is niets mis met commercieel denken. Jullie hebben recht op jullie boterham. Ik zou doorklikkern dus niet erg vinden, maar een inleiding is welkom.

 6. Een lezer die het erg vindt dat hij een heel artikel krijgt i.p.v. een fragmentje…

  Rare jongen, die lezer.

  Gewoon laten hoe het nu is!

 7. Ik heb het liefst volledige feeds. Een mogelijk verbetering is dat je onderaan elk bericht in de feed aangeeft hoeveel comments er al binnengekomen zijn op een artikel (in feedburner kan je zo een footer toevoegen, dacht ik).

 8. Mijn voorkeur gaat ook naar volledige feeds. Correctie: ik vind fragment-feeds heel irritant.

  Ik zou twee dingen doen:
  – wat @Tim zegt: twee feeds maken, dan kan iedereen kiezen
  – features toevoegen aan de feeds: hoeveel reacties zijn er, gelijkaardige artikelen

  Kan perfect met feedburner en o ja, geef er mij maar reclame bij. Vraag onze steun. Als dat kan met fiscale aftrekbaarheid. Allemaal niets verkeerd mee.

 9. Ik lees de artikels graag op de trein op mijn GSM, de volledige feed is hier ideaal voor. Als ik een website moet openen kom ik er nooit toe.

 10. Ik lees de rss feed in Opera en wat ik doe is onmiddellijk naar het einde scrollen van het artikel en op de link klikken om de versie van de website te bekijken. Dus voor mij zou de gereduceerde feed heel handig zijn of gewoon de link vanboven in het artikel plaatsen is al een verbetering.

 11. Ook mijn voorkeur gaat uit naar een feed met volledige artikels. Het is erg vervelend om steeds van de rss-lezer naar de website te moeten overschakelen (en eigenlijk ondermijnt het ook de hele bedoeling van een rss-feed).

 12. Ik betrap mezelf erop dat ik de feeds van De Wereld Morgen veel vaker skip, net omdat ze alleen titel en korte inleiding bevatten. Ik zou zeggen, behou de volledige en voorzie een nieuwe kortere feed…

 13. @Staf: In google reader staat er altijd een link bovenaan. Ik vraag me af waarom er in Opera zo niets is maar misschien heb je ergens iets gemist?

  Ik verkies alleszins feeds met volledige content. Op veel sites lees ik regelmatig ook de comments, dus dan klik ik toch door. Nu en dan echter lees ik enkel het artikel en ben ik er ook niet in geïnteresseerd de rest van de website te moeten inladen, dus zou zo’n feed waarop ik verplicht wordt door te klikken nogal irritant zijn.

 14. Hartelijk dank voor de vele reacties. De volledige feeds worden geapprecieerd. Leuk om te horen.

  Ik zal eens kijken hoe we een tweede feed kunnen aanbieden met ingekorte artikels, zodat elkeen kan kiezen waarop hij of zij zich graag inschrijft.

 15. @Kristof : schiet een beetje het doel voorbij als ik zelf ga lopen parsen (moet eerlijk toegeven dat ik het wel doe).

  Ik was nog 1 argument vergeten te vermelden in het mailtje: ik zit nogal vaak op internetconnecties die duur traag of beperkt in bandbreedte zijn. Artikel + comments is dan gewoon net iets teveel van het goede.

  Ik ben erg blij en positief verrast door de respons van het Apache team hierover! Doe zo voort.
  Bram Souffreau: kijk even hier: http://codex.wordpress.org/WordPress_Feeds daar: http://codex.wordpress.org/Customizing_Feeds en hierzo: http://codex.wordpress.org/Template_Tags/the_excerpt_rss

Reageer

VerwantVerwante berichten
RecentRecent in "Interne Zaken"